Rekrytering
WSP:s vd Håkan Danielsson: ”Jag har fått ett nytt perspektiv”
Publicerad: 9 november 2021, 12:37
Foto: WSP
Under det gångna året har WSP:s vd Håkan Danielsson varit en av adepterna i företagets omvända mentorsprogram. ”Jag har fått ett nytt perspektiv på byggsektorn, på samhället och på vår verksamhet”, säger Håkan Danielsson.
Ämnen i artikeln:
WSPDe flesta mentorskap handlar om att en mer erfaren person stöttar och inspirerar en mindre erfaren, men sedan 2014 har WSP testat en omvänd modell också, där seniora adepter paras ihop med hållbarhetsexperter, ofta yngre, för att lära sig mer om framtidens ödesfråga – hållbarhet.
– Min mentor Christine Ambell, klimat- och miljöstrateg i Falun, har andra ingångar i hållbarhetsfrågorna och dessutom är det ett område hon brinner för och som vi som bolag tycker är väldigt viktigt, säger Håkan Danielsson.
Foto: Nicklas Thegerström
Redan under hösten förra året fick de chefer i verksamheten som ville vara med i det omvända mentorsprogrammet formulera vad de själva skulle vilja veta mer om och utveckla.
– Det jag tycker är svårt i min roll är att hitta balansen inom den miljömässiga-, sociala-, och ekonomiska hållbarheten. Vi har väldigt ambitiösa mål i vår klimatstrategi, både internt och externt mot vad våra kunder ska åstadkomma, och för mig personligen upplever jag ofta att det är det är svårt att hitta balansen i hur jag själv ska agera i olika situationer. Jag vill kunna stå för det jag säger, men ibland känner jag att jag är sämst av alla, säger Håkan Danielsson.
Läs även: Chockstart för nya WSP-toppen: ”Som tur är så gillar jag att stå med tårna över kanten”
Ett exempel på ett sådant dilemma kan vara hur man ska resa för att besöka medarbetare och kunder i Kiruna till exempel. Flyget går snabbast, men är inte miljömässigt hållbart. Tåget tar lång tid och är inte alltid socialt hållbart. Som det ser ut i dagsläget är det inte heller ekonomiskt hållbart.
Utifrån Håkan Danielssons egna funderingar parades han ihop med Miljö- och hållbarhetsstrategen Christine Ambell från Falun.
Foto: WSP
– Det har varit jättespännande! Det har varit ett väldigt bra sammanhang och möjlighet att kunna lära av varandra. Jag tror inte att jag och Håkan hade kunnat ha de här lärande samtalen om vi hade mötts på ett annat sätt, i ett annat forum, säger Christine Ambell.
För henne personligen har mentorsrollen varit mycket givande.
– Jag har fått mer inblick i de förväntningar som finns på en vd och att han tycker att hållbarhetsfrågorna är väldigt viktiga. Jag har också lärt mig mer om hans roll, om vår interna organisation och om kundernas behov. Mentorsrollen har också tvingat mig att tänka till kring vad jag tycker är extra viktigt för att kunna ge Håkan Danielsson rätt verktyg för att kunna hantera hållbarhetsfrågorna, säger Christine Ambell.
Uppvärdering av intern kompetens
Den här formen av mentorskap är också ett erkännande, menar hon.
– Jag tycker att det är ett erkännande av den kunskap och kompetens som mentorerna ofta yngre kvinnor – faktiskt har i hållbarhetsfrågan. Det är kul!, säger Christine Ambell.
Christine Ambell och Håkan Danielsson har setts digitalt i stort sett en gång i månaden sedan årsskiftet. Håkan Danielsson har beskrivit sina frågeställningar, fått motfrågor och även konkret utbildning i miljö- och klimatfrågor.
Inför sommarsemestern fick han en bok ”Exponentiell klimatomställning” av hållbarhetsentreprenören och klimataktivisten Rebecka Carlsson, som gav honom nya insikter – och lite hopp.
– När det gäller nästan alla nya produkter så sker utvecklingen exponentiellt, men när vi tänker kring klimatfrågan så tänker vi linjärt. Den här boken ger exempel på hur även klimatåtgärder kan utvecklas exponentiellt – med små steg som blir till stora om vi alla tar dem, säger Håkan Danielsson.
Christine Ambell och Håkan Danielsson har också suttit ner med företagets kunder och haft givande rundabordssamtal kring hållbarhetsfrågorna, berättar Håkan Danielsson. Skanska, Atrium Ljungberg och Vasakronan är några av företagen som har deltagit i dessa.
– Det som är intressant – och deppigt – i det som har framkommit i dessa samtal är att de lägsta kraven som kommer på oss som företag kommer från lagar och normer. För WSP kommer de högsta kraven från våra medarbetare. Vi har cirka 1 000 miljökonsulter i bolaget, för Skanska ser det liknande ut. På Vasakronan upplever man höga krav i första hand från ägarna (AP-fonderna) och på Atrium Ljungberg från investerarna, och där är det lite olika beroende på vilket land hur höga krav man har på hållbarhet, säger Håkan Danielsson.
Han betonar att det är en rad obekväma beslut som måste fattas från politiskt håll.
– Kanske måste man tappa röster. Jag har stor respekt för politiker men har man valt den yrkesbanan så måste man vara beredd även på att ta beslut som svider lite till en början, säger Håkan Danielsson.
En aha-upplevelse för både WSP:s vd och Christine Ambell är hur djupt rotat det ekonomiska perspektivet är i de flesta bolagens verksamhet.
– Jag minns ett speciellt intressant samtal tillsammans med några kolleger i ett annat företag. Vi utgick från ett fiktivt scenario där en global hållbarhetsfond skulle säkra den ekonomiska tillväxten i företagen tio år framöver förutsatt att vd:arna kunde visa på social och ekologisk tillväxt. Det var det samtalet där flest idéer dök upp och flera samhällstrender lyftes fram, men samtidigt var det intressant att trots att ekonomin i det här scenariot inte var en faktor så föll vi lätt in i det ekonomiska tänket ändå. Ekonomin får ofta skulden för att man inte kan göra på andra sätt, men vi ville få vd:arn i bolagen att se om det fanns andra hinder, säger Christine Ambell.
Rekommenderar andra att testa
Håkan Danielssons år som adept börjar lida mot sitt slut. Han har haft slutredovisning av mentorsprogrammet och slutsatsen är: att balansen mellan de olika hållbarhetskraven är ett rörligt mål. Situationen måste få avgöra.
– En intressant sak är att tar man bort ett av dessa krav ur ekvationen blir det helt annorlunda, säger Håkan Danielsson.
WSP kommer att genomföra det omvända mentorsprogrammet även nästa år.
– Det är ett av de mer lättfattade beslut jag har tagit, säger Håkan Danielsson.
Håkan Danielssons insikter från sitt år som adept:
• Det är jäkligt bråttom. 1,5 gradersmålet från Parisavtalet kommer inte att nås.
• Den exponentiella delen som gäller även i klimatarbetet. Människan är den bästa problemlösaren på jorden. Det kan gå fort om vi tar tag i det.
• Titta dig själv i spegeln och börja med dig själv. Alla kan bidra. Den som redan gör mycket kan göra lite till och den som inte gör något kan börja.
Han rekommenderar verkligen andra bolag som funderar på liknande mentorsprogram att göra slag i saken.
– Jag ger min varma rekommendation att genomföra det. Detta ger en mycket djupare kunskap och större bredd för mig som beslutsfattare. Personligen tänker jag mycket mer på hållbarhetsfrågorna nu än tidigare, säger han.
Även Christine Ambell är positiv till upplägget.
– Ja, jag tycker verkligen att fler borde våga testa detta. Det är väldigt lärorikt, säger hon.
Så hur kommer Håkan Danielsson göra nu då om en resa till Kiruna blir aktuell?
– Först och främst så kommer jag att titta på om jag verkligen måste åka. Där har pandemin visat att man faktiskt inte alltid måste göra det. Om jag kommer fram till att jag behöver åka så ska jag försöka styra tiden mer effektivt och titta på om jag samtidigt också kan göra något annat i samma område. Det handlar hela tiden om att göra medvetna val, säger Håkan Danielsson.
Om WSP:s omvända mentorprogram:
Åtta mentorpar per år arbetar tillsammans under cirka ett halvår och ska under den tiden genomföra ett projekt med mätbara, tidsbundna mål. Adepterna är några av WSP:s högsta chefer och mentorerna har ofta kortare arbetslivserfarenhet men har djup expertis inom hållbarhet. Temat för i år var kundernas behov i förhållande till WSP:s hållbarhets- och innovationsprogram ”Future Ready” och projekten handlade om allt från biologisk mångfald till ledarskap och skärningspunkten mellan innovation och hållbarhet.
NOMI MELIN LUNDGREN