Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Rekrytering

”Vi vill bli 10 000 fler”

Publicerad: 22 November 2014, 19:37

Luleå

– Det är en väldig tillväxt i norr och vi känner att Luleå som stad behöver möta det, berättar Malin Lagerwall, stadsbyggnadschef på Luleå kommun.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i norra SverigeLuleå

Luleå är en av Norrbottens viktigaste tillväxtstäder med en stadigt växande befolkningskurva. Förra året passerade staden för första gången 75 000 invånare. Men redan nu planerar kommunen för 10 000 ytterligare Luleåbor.
– Det är en väldig tillväxt i norr och vi känner att Luleå som stad behöver möta det, berättar Malin Lagerwall, stadsbyggnadschef på Luleå kommun.

Redan 2007 började Luleå kommun ett arbete med att ta fram en långsiktig vision för stadens framtid. Detta resulterade i Vision 2050, ett visionsdokument som förmedlar en bild av ett attraktivt, växande och hållbart Luleå. Visionen har därefter brutits ned till olika riktningar och program som tillsammans utgör kommunens nya översiktsplan.

MalinLagerwall

Malin Lagerwall

– Vision 2050 är en översiktsplan, men för mig är den mycket mer än så. Visionen står framförallt för hur vi ska ta hand om människorna i staden, både de blivande och de befintliga Luleåborna. Samtidigt som vi ska bygga och bli fler har vi nämligen också ett mänskligt perspektiv och ett miljöperspektiv. Det ska finnas plats för fler människor och fler företag, men det måste också finnas plats för att kunna leva ett gott liv i Luleå, säger Malin Lagerwall.

Krävs tillskott på bostadssidan
Kommunens översiktsplan är klar. Nu handlar det om att se till att visionen blir av. Att konkretisera och börja förverkliga olika projekt. Det märks av på många sätt i staden, till exempel på de byggkranar som syns här och var.

– Just nu satsar vi på att förtäta centrum. Det största projektet kallas för Kronan och det handlar om att skapa ett helt nytt bostadsområde med flera tusen bostäder på ett gammalt militärområde. Ett annat område som håller på att genomgå en stor omvandling är Munkeberg strand, som är ett centrumnära och vattennära bostadsområde som nu ska byggas ut, säger Malin Lagerwall.

Det råder ett underskott på bostäder i Luleå. Efterfrågan är större än tillgången och det gäller såväl lägenheter som villor och radhus. För att kommunen ska kunna växa så krävs ett tillskott på bostadssidan. Under 2013 färdigställdes omkring 320 bostäder, men nu ökas farten. För åren 2014 – 2016 finns det planer på totalt cirka 1 500 bostäder för drygt 2 600 boende.

Utmaning att växa på begränsad yta
För att staden ska kunna växa på ytan krävs det att staden även växer under marken. I år har man därför inlett ett av de största projekt som genomförts i kommunen, nämligen att bygga ut vatten- och avloppsnätet. Projektet kallas för Östra Länken och är indelat i ett stort antal etapper. De två första etapperna inleddes under 2014. Där de nya ledningarna dras kommer det också att bli nya parkområden och trafiklösningar.

– Det är en utmaning att kunna växa och förtäta på en begränsad yta. När staden förändras så innebär det också en utmaning att få de befintliga Luleåborna att fortsätta trivas. Vi vill att Luleåborna ska vara stolta över sin stad, säger Malin Lagerwall.

Viktigt att attrahera investerare
Vision 2050 har inte bara fokus på bostäder. Målet är att Luleå ska vara en attraktiv stad med god samhällsservice och ett stort utbud. Om kommunen ska kunna bli 10 000 fler så krävs det också ett samhälle som är byggt för 10 000 fler. Det innebär att det också måste finnas kollektivtrafik, arbetsplatser, skolor, restauranger, idrottshallar och mycket mera. Men kommunen kan inte bygga allt själv.

– En av våra absolut största utmaningar i konkretiserandet av Vision 2050 är att attrahera investerare. Det krävs att fler ser Luleås potential och vill bidra till stadens utveckling. Därför jobbar vi mycket på att försöka hitta nya kapitalstarka aktörer som är intresserade av att bygga och investera i Luleå, säger Malin Lagerwall.

Text: Carola Lindström

Fakta Luleå

- Staden grundlades 1621 kring medeltidskyrkan i Gammelstad
- 75 383 invånare i kommunen
- Sveriges 27:e största kommun
- 2 110 kvadratkilometers landyta
- LTU är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med cirka 17 000 studenter
- Facebooks datacenter på Porsön är Europas största datacenter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.