torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

Vd:ar utan vilja bromsar jämställdheten

Publicerad: 16 juni 2017, 15:48

Amanda Lundeteg. Foto: AllBright.

”Det kommer han aldrig att klara av, inte en chans”, sa vd-Anders i ett panelsamtal apropå vd-Johans löfte om att uppnå en jämn könsfördelning i ledningen under det kommande året.

Ämnen i artikeln:

AllbrightAmanda Lundeteg

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 3, 2017.

”Det kommer han aldrig att klara av, inte en chans”, sa vd-Anders i ett panelsamtal apropå vd-Johans löfte om att uppnå en jämn könsfördelning i ledningen under det kommande året. De två vd:arna har mycket gemensamt, de är båda verksamma i fastighetsbranschen och båda leder publika bolag noterade på Stockholmsbörsen. Men trots likheterna gör vd:arna helt olika bedömningar när det kommer till möjligheten att skapa jämställda bolag.

I AllBrights senaste mätning uppgår andelen män i ledningsgrupperna till 80 procent. Det vill säga att endast var femte ledare är kvinna, vilket är högst anmärkningsvärt med tanke på att kvinnor har varit i majoritet på landets ekonomutbildningar i flera decennier. Tack och lov har många chefer nu förstått att underrepresentationen av kvinnor inte är en fråga om att kvinnorna inte vill, utan att det helt enkelt är ett resultat av traditioner där män envist premierat andra män.

Lyckligtvis har cheferna även förstått att det finns lönsamhetsaspekter med att rekrytera jämställt. En ny studie från Peterson Institute gjord bland 22 000 företag i 91 länder, visar att företag med över 30 procent kvinnor i ledningen gör upp till 6 procent högre vinster jämfört med företag som saknar kvinnor i ledningen.

Med bakgrund av detta är det få vd:ar som hävdar att jämställdhetsfrågan är oviktig. Även i fallet med pessimistiske Anders och optimistiske Johan höll Anders med om att jämställdhet är centralt för en hållbar utveckling. Han var bara skeptisk till Johans naiva syn på tid och såg det som en omöjlighet att skapa förändring på 365 dagar.

Hur gick det då för naiva Johan? Jo, efter åtta månader hade två nya kvinnor tagit plats i hans ledningsgrupp och bolaget kan numera stoltsera med en jämn könsfördelning i toppen. Han klarade det tidsbestämda målet med råge i och med ett medvetet rekryteringsarbete. Och bolaget stannar inte där utan har dessutom beslutat sig för att genomföra ett omfattande normkritiskt arbete som syftar till att skapa en inkluderande arbetsplatskultur där alla medarbetare ska känna sig hemma oavsett kön.

Anders då? Han är fortfarande vd för ett av få noterade fastighetsbolag som tampas med en ojämställd ledning. Och även om han sticker ut som en av fastighetsbranschens mest trögstartade får han tyvärr sällskap av sömniga vd:ar från andra branscher. Gemensamt för vd:arna med ojämställda ledningar är att de alla hävdar att jämställdhet är en viktig fråga men att det måste få ta tid. Men om alla verkligen tyckte att jämställdhet var viktigt skulle vi redan vara i mål. För tillräckligt med kompetenta kvinnor finns, studier som visar på lönsamhetsaspekter finns och kompetens om hur en rekryterar jämställt finns. Så när det väl kommer till kritan handlar det bara om en enda sak, den stora skiljelinjen mellan Anders och Johan, nämligen: vilja.

Amanda Lundeteg
Vd AllBright

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev