Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Stora pensionsavgångar på horisonten

Publicerad: 18 september 2012, 11:08

Över 3 000 av fastighetsbranschens medarbetare väntas gå i pension under det kommande året. Då det sammanlagda antalet anställda inom branschen enligt Statiska centralbyrån var 58 461 vid årsskiftet innebär det att andelen anställda som går i pension inom ett år är 5,5 procent.


Ämnen i artikeln:

FasticonSCB

Över 3 000 av fastighetsbranschens medarbetare väntas gå i pension under det kommande året. Då det sammanlagda antalet anställda inom branschen enligt Statiska centralbyrån var 58 461 vid årsskiftet innebär det att andelen anställda som går i pension inom ett år är 5,5 procent.

Det framgår av konsultbolaget Fasticons undersökning Kompetensbarometern 2012 som kommer att presenteras på Business Arena på onsdagen.

På 3-års sikt väntas 6 689 personer verksamma i fastighetsbranschen gå i pension, 11,4 procent av den samlade personalstyrkan. Siffrorna är framtagna med hjälp av en enkät skickad till branschens aktörer varav 243 svarade. Dessa representerar cirka 14 665 medarbetare och utfallet har sedan skalats upp till att representera hela branschen.

Pensionsavgångarna kommer att påverka de branschens offentliga aktörer, statliga bolag och myndigheter samt kommuner och kommunala fastighetsbolag, betydligt mer än den privata sfären. Inom det offentliga bedömer man att drygt 2 100 personer kommer att gå i pension, 8,5 procent av den totala personalstyrkan på den offentliga sidan, medan knappt 1 100 bedöms gå i pension inom det kommande året, 4,41 procent.

Fastighetsnytt rapporterade igår om ett stort rekryteringsbehov där mer än 3500 personer väntas behöva rekryteras inom det kommande året. Detta behov förklaras till störst del av de stundande pensionsavgångarna men det finns alltjämt ett behov för ytterligare rekryteringar.

– Kompetensbarometern 2012 indikerar att vi nu närmar oss toppen på pensionspuckeln. Det innebär att inom överskådlig framtid kommer tillgänglig komptetens i fastighetsbranschen inte att vara tillräcklig. Med tanke på det är det viktigt att vi tar tillvara de äldres kompetens och ger dem en roll som mentorer till framtidens medarbetare, säger Jonas Gustavsson, vd för Fasticon Kompetens, till Fastighetsnytt.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

FasticonSCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.