Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Statligt mål för fler kvinnor inom bygg

Publicerad: 8 mars 2018, 14:25

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

Regeringen sätter upp ett nytt mål – att minst 25 procent av alla nyanställda inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030.


Ämnen i artikeln:

MetooSveriges ByggindustrierPeter Eriksson

Regeringen sätter upp ett nytt mål – att minst 25 procent av alla nyanställda inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030.

Det nya målet kommer efter en höst av #metoo, där bland annat byggbranschen hade en egen hashtag i #sistaspikenikistan. Bostadsminister Peter Eriksson menar att situationen i byggbranschen är problematisk.

– Vittnesmål visar att kvinnor i branschen fortfarande möter trakasserier, övergrepp, machokultur och destruktiva maktstrukturer. Att komma till rätta med den osunda arbetsplatskulturen är dessutom en nyckelfråga för branschen, som har stora problem med att attrahera tillräckligt mycket arbetskraft. Därför sätter regeringen nu upp målet att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030, säger Peter Eriksson.

Sveriges byggindustriers statistik visar att färre än en av tio är kvinna inom branschen.

Målet är en del av regeringens arbeta med arbetskraftskapacitet inom byggsektorn. En ny rapport konstaterar att det är fel att beskriva jargongen som “hård men hjärtlig” utan att den istället är skrämmande och utestängande. Av rapporten framkommer även att enligt en enkät som facken har gjort bland sina medlemmar har sex av tio kvinnor mått dåligt eller påverkats negativt till följd av den rådande kulturen inom byggbranschen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.