Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Sommarjobb en möjlighet för branschen!

Publicerad: 11 juni 2012, 12:02

Mona Finnström, vd Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Vägen in på arbetsmarknaden kan vara både svår och lång för personer utan arbetslivserfarenhet. En viktig del av lösningen stavas praktik och sommarjobb.


Ämnen i artikeln:

FastigoMona Finnström

Vägen in på arbetsmarknaden kan vara både svår och lång för personer utan arbetslivserfarenhet. En verklighet som många unga känner igen sig i. Nästan var fjärde ung person mellan åldrarna 15 till 24 år är arbetslös. En situation som inte är ny, men icke desto mindre allvarlig. En viktig del av lösningen stavas praktik och sommarjobb. Genom att få pröva på ett yrke och få en chans att samla på sig erfarenhet kan dörren in på arbetsmarknaden öppna sig. Nu är sommaren här och många unga letar fortfarande efter ett sommarjobb. Här kan fastighetsbranschen bli en föregångare och på köpet täcka det behov som kommer att finnas. Men då gäller det att vi tar chansen.

Inom branschen och bland våra medlemsföretag görs det en del på den här fronten. Men många företag har fortfarande en hemläxa att göra när det gäller att erbjuda praktikplatser till unga. Samtal och tomma ord räcker inte, nu måste vi gå från ord till handling och öppna upp dörrarna till företagen och ta in ungdomar på praktik och erbjuda sommarjobb.

Fastighetsbolagen går en spännande framtid till mötes. Den närmsta tioårsperioden har vi en omfattande generationsväxling. Dels på grund av pensionsavgångar, dels till följd av förväntad tillväxt. Nya siffror visar att 16 000 personer behöver rekryteras fram till 2021. Det handlar om fastighetsskötare, fastighetstekniker och fastighetsvärdar. Samtidigt som behovet är tydligt ser vi en bekymrande trend på utbildningssidan – allt färre väljer yrkesutbildningar.

Genom att satsa på feriepraktikplatser åt unga får arbetsgivaren en chans att presentera sig som en intressant arbetsplats och visa på vilka utvecklingsmöjligheter det finns inom företaget. För branschen som helhet ger det också en möjlighet att visa upp mängden yrkesroller och företag som finns. Att hitta personer med rätt kompetens och som samtidigt har ett intresse för området är svårt och praktikplatser är ett sätt att sänka trösklarna. Det kan ses som ett sätt att odla talanger och täcka behovet men det handlar också om att göra en insats i samhället. Att hjälpa ungdomarna med deras första referens är ovärderligt i deras fortsatta yrkesbana.

Samtidigt får arbetsgivaren en chans att testa på om personen passar för yrket och på arbetsplatsen. Fastighetsbranschen är inte lika konjunkturkänslig som övriga samhället och det finns många möjligheter till personlig utveckling och karriär. Detta är egenskaper vi bör vara stolta över och något som den potentiella arbetskraften bör få veta om. Vi måste bli bättre på att beskriva branschen och sälja oss själva som arbetsgivare.

Politiken och det offentliga kan ta en del av ansvaret när det gäller att underlätta generationsväxlingar och få in unga på arbetsmarknaden, men det är viktigt att vi som bransch tar vår del. Att inte ta tillvara på den potentiella arbetskraften som finns bland arbetslösa unga är ett direkt slöseri med resurser. Vi som arbetar i branschen kan göra skillnad och nu är det upp till bevis.

Genom att anställa en eller flera praktikanter redan i sommar kan ert företag bli belönade på höstens Business Arena i årets omgång av Framtidsindex.  Det handlar om vem eller vilka företag som gör mest för att erbjuda ungdomar jobb och praktik och samtidigt marknadsför fastighetsbranschen som en framtidsbransch. På Fastigo är vi 18 anställda och i sommar tar vi in två sommarjobbare. Hur många anställer ert företag?

Mona Finnström
VD, Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Ämnen i artikeln:

FastigoMona Finnström

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.