Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Renovering kan ge 30 000 arbetstillfällen

Publicerad: 4 april 2013, 12:07

Sverige kommer inte att uppnå Riksdagens miljömål om inte stimulansåtgärder riktas mot energirenovering i det äldre bostadsbeståndet. 50 000 lägenheter behöver renoveras varje år, vilket innebär en investeringskostnad på 25-50 miljarder per år, det uppger Riksbyggen och Byggnads och efterlyser nya finansieringslösningar.


Ämnen i artikeln:

Riksbyggen

– Arbetslösheten ökar och vi har med energirenoveringar en unik chans att skapa 30 000 nya arbetstillfällen samtidigt som vi sänker de framtida energikostnaderna. Det är en nödvändig investering i Sveriges framtid. Ett sådant samhällsprojekt klarar inte marknaden själv utan det krävs politiska initiativ och ansvarstagande, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

– Ett långsiktigt hållbart samhälle förutsätter minskad energianvändning men också social hållbarhet med bra boendemiljö och förbättrad tillgänglighet. Att lyfta bostadsbeståndet ger positiva effekter för klimatet, sysselsättningen och boendemiljön. Många av våra bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare inser det, men det är nödvändigt med olika former av stimulansåtgärder eftersom det med dagens förutsättningar inte är möjligt att fullt ut finansiera nödvändiga åtgärder, säger Leif Linde, vd Riksbyggen.

Man menar att nya finansieringslösningar, exempelvis energisparlån enligt tysk modell och stimulansåtgärder motsvarande nuvarande rotavdrag, riktat mot energirenovering kan ge incitament att komma igång med de större renoveringsåtgärder som behöver göras.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Riksbyggen

Ämnen i artikeln:

Riksbyggen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.