Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Rekryteringsbarometern: Vasakronan vinner

Publicerad: 26 maj 2016, 13:00

Bild: Dreamstime.

Vasakronan, Skanska och Newsec. Det är årets vinnare i Fastighetsnytts årliga undersökning Rekryteringsbarometern. Undersökningen genomförs bland studenter i fastighetsrelaterade ämnen på svenska lärosäten och årets upplaga av Rekryteringsbarometern var den elfte i ordningen. På fredagen kommer Fastighetsnytt nr 3 ut, där hela barometern finns publicerad.


Vasakronan, Skanska och Newsec. Det är årets vinnare i Fastighetsnytts årliga undersökning Rekryteringsbarometern. Undersökningen genomförs bland studenter i fastighetsrelaterade ämnen på svenska lärosäten och årets upplaga av Rekryteringsbarometern var den elfte i ordningen.

I årets upplaga delade vi upp bolagen i tre kategorier. Fastighetsbolag, byggbolag och tekniska konsulter samt rådgivare och då vi tidigare år fått indikationer från respondenter att de långa bolagslistorna varit för långa och undersökningen för lång för att genomföra ordentligt valde vi att göra om metodiken. Antalet fastighetsbolag som gavs som svarsalternativ kapades från 73 till 25 och antalet byggbolag och tekniska konsulter samt rådgivare kapades till 15. Detta verkar ha uppskattats bland studenterna då antalet svarande var 434 vilket kan jämföras med fjolårets antal svarande som var 270. För att sätta antalet svarande i sammanhang kan nämnas att enligt en rundringning Fastighetsnytt har gjort för att försöka ta reda på hur många studenter som är inskrivna i fastighetsrelaterade ämnen i svenska högskolor och universitet så är antalet cirka 630. Det innebär att svarsfrekvensen är fantastiska 69 procent.

Kriteriet för att vara med i undersökningen var antalet anställda enligt den information som hämtades in via bolagens hemsidor samt allabolag.se. Notera att inga allmännyttiga fastighetsbolag var med i årets upplaga av undersökningen och att Fastighetsnytt reserverar sig för fel.

Tidigare år har respondenterna för varje bolag kunnat ge bolagen ett värde på en femgradig skala där 1 är lägst och 5 är högst. I år valde satte vi upp listan på bolag i slumpmässig ordning för att undvika risken att de bolag som är längst fram i alfabetet alltid skulle väljas först och bad respondenterna att rangordna de tre bolag i varje kategori de känner bäst till och finner mest attraktiva, där 1 är bäst och 3 är sämst. Dessutom kunde respondenterna ange ytterligare tre alternativ till de 25 respektive 15 och 15 bolagen.

För att göra lång historia kort så kan vi konstatera att det var endast i en handfull undantagstillfällen något annat bolag nämndes och när det skedde var det oftast Riksbyggen och Hufvudstaden. Det är viktigt att förtydliga att dessa aktörer inte var bland de namn som angavs på listan över bolag.

Resultaten av undersökningen framgår nedan och som vanligt summerar vi ihop de poäng bolagen får, som räknats fram enligt vår modell för att skala ned summan av poängen för att skapa jämförbarhet med tidigare års undersökningar, för att bestämma vinnare. Notera att i kategorin Rådgivare delar Cushman & Wakefield och CBRE andraplatsen.

Här kan du läsa hela barometern.

Klicka på bilderna för att göra dem större.

F = Företagskännedom (Y-axel)
A = Attraktivitet (X-axel)

rekry-fastighetsbolag3

rejry byggbolag tekniska konsulter2

rekry rådgivare2

vad jobbar du helst med

vilka attribut

vilka faktorer

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.