Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Rekryteringsbarometern och Branschbarometern

Publicerad: 31 maj 2013, 10:45

Vasakronan är Sveriges mest kända och mest attraktiva fastighetsbolag om man får tro de verksamma i fastighetsbranschen och studenter inom fastighetsrelaterade områden.


Vasakronan är Sveriges mest kända och mest attraktiva fastighetsbolag om man får tro de verksamma i fastighetsbranschen och studenter inom fastighetsrelaterade områden. Det visar både Rekryteringsbarometern, som Fastighetsnytt nu har genomfört för åttonde året i rad, och Branschbarometern som genomförs för första gången.

Övriga topplacerade bolag i Rekryteringsbarometern var Akademiska Hus, HSB, Jernhusen och JM. I Branschbarometern hamnade AMF Fastigheter på andra plats bakom Vasakronan, före Akademiska Hus, Jernhusen och Atrium Ljungberg.

Som tidigare har respondenterna ombetts ange hur väl de känner till diverse fastighetsbolag och hur attraktivt det skulle vara att arbeta för dem. Nytt för i år är att bolagen har delats upp i offentliga och privata och då har de bolag som ägs av pensionsfonder, som exempelvis Vasakronan och AMF Fastigheter hamnat i den offentliga kategorin. När resultatet räknats ut har de två kategorierna dock slagits ihop och alla fastighetsbolag räknats tillsammans. Beräkningen har helt enkelt utförts så att bolagen får poäng på en skala upp till 100, dels för attraktivitet och dels för kännedom, och dessa poäng har sedan adderats. De bolag som fått högst summa har är de som vinner och där var Vasakronan ganska överlägsen de andra.

Sweco och Niam
I vanlig ordning har även respondenternas kännedom om och inställning till fastighetsbranschens olika konsultbolag undersökts. Bland konsultbolagen blev Sweco årets vinnare av Rekryteringsbarometern strax före WSP. Därefter kom ÅF och på en mycket överraskande fjärde plats hamnade Projektengagemang. Närmast därefter hamnade Niam och NAI Svefa. I Branschbarometern var det Niam som tog första platsen före WSP, PwC och Sweco.

Även här har bolagen delats upp i kategorier fast nu beroende på vilka områden de är verksamma inom. Då ett flertal av bolagen är verksamma inom många områden har man valt att ta genomsnittet av deras poäng inom dels kännedom och dels attraktivitet. Därefter har de två poängtalen adderats.

Rekryteringsbarometern i sin helhet hittar du här!

Branschbarometern i sin helhet hittar du här!

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.