Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Rekommenderar reform av ränteavdragen

Publicerad: 17 maj 2016, 12:57

Finanspolitiska rådet rekommenderar att regeringen avskaffar ränteavdragen i syfte att sänka hushållens belåning. Detta då minskade ränteavdrag i genomsnitt har små effekter på hushållens disponibla inkomster samtidigt som effekterna på hushållsinkomsterna ökar med stigande inkomst.


Finanspolitiska rådet rekommenderar att regeringen avskaffar ränteavdragen i syfte att sänka hushållens belåning. Detta då minskade ränteavdrag i genomsnitt har små effekter på hushållens disponibla inkomster samtidigt som effekterna på hushållsinkomsterna ökar med stigande inkomst. Något som försvagar de inkomst- och fördelningspolitiska argumenten mot att avskaffa avdragen.

”Minskade avdragsmöjligheter för skuldräntor är ingen snabblösning för att minska den finansiella sårbarheten hos hushållen, men bör på sikt minska hushållens skuldsättning. Jämfört med andra åtgärder som nu är aktuella för att minska hushållens skuldsättning har minskade avdragsmöjligheter fördelen att de påverkar prissättningen utan att några kreditrestriktioner införs. Både minskade ränteavdrag och höjd fastighetsavgift leder också till att symmetrin i beskattningen ökar,” skriver rådet i sin rapport som offentliggjordes på måndagen.

Finanspolitiska rådet är en myndighet vars uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik. Rådets ordförande är John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms Universitet.

Dagens räntemiljö med historiskt låga räntor skapar utmärkta förutsättningar för en reform av avdragen då de är mindre värda i dagens miljö än när räntorna är höga.

”Vi noterar också att alla tre åtgärder innebär att statens skatteintäkter ökar, med runt 5 mdkr av avdragsreformerna och med 10–12 mdkr genom den höjda fastighetsavgiften. Detta kan jämföras med de nyss genomförda höjningarna av inkomstskatten som förväntas inbringa 4 mdkr på kort sikt, och ännu mindre på längre sikt när arbetsutbudet anpassat sig. Att stärka statsbudgeten är inte i sig ett skäl att genomföra reformerna. Men i ett läge då statens skatteintäkter behöver stärkas är det angeläget att detta görs på ett så samhällsekonomiskt effektivt sätt som möjligt,” skriver rådet.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.