Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

“Ränteavdragsförslag en stoppsignal”

Publicerad: 6 juli 2017, 05:34

Ulla Werkell och Reinhold Lennebo. Foton: Fastighetsägarna.

Regeringens förslag om en hårdare begränsning av företagens ränteavdrag än vad EU kräver är en tydlig stoppsignal för den svenska fastighetsbranschen. Förslaget kommer att leda till ökade kostnader och därmed till minskade investeringar i såväl nyproduktion som renoveringar. Det skriver Fastighetsägarna i en debattartikel i Di.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Regeringens förslag om en hårdare begränsning av företagens ränteavdrag än vad EU kräver är en tydlig stoppsignal för den svenska fastighetsbranschen. Förslaget kommer att leda till ökade kostnader och därmed till minskade investeringar i såväl nyproduktion som renoveringar. Det menar Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo och organisationens skattejurist Ulla Werkell i en debattartikel i Dagens industri på torsdagen.

”Regeringen hävdar att det förslag som nu läggs fram om kraftigt begränsade ränteavdragsmöjligheter tydligt skiljer sig från det förslag som Företagsskattekommittén tog fram 2014 och att man nu lyssnat på den massiva kritik som förts fram. I praktiken handlar förslaget om en skatteväxling där kraftigt höjda skatter för verksamheter som använder mycket lånat kapital ska finansiera en sänkning av bolagsskatten från 22 till 20 procent. För att mildra effekten på bostadsbyggandet, vill regeringen införa ett särskilt avdrag för räntekostnader vid nyproduktion av hyreshus. Det kommer inte att räcka,” skriver de.

Man konstaterar att regeringen jobbar i stuprör och att ingen hänsyn tas till den sammanslagna effekten av förslag om bankskatt, ökade kapitaltäckningskrav på bankerna enligt Basel-regelverket eller vilken effekt paketeringsutredningens förslag om höjd skatt på fastighetsföretag kommer att ha. Kraftigt ökade finansierings- och skattekostnader för fastighetsbranschen.

”Det är en kostnadsökning som kommer leda till att fastighetsbranschen blir överbeskattad jämfört med övriga näringslivet och som inte gå att kompensera med ett mindre ränteavdrag för nyproducerade hyresfastigheter. Den sammanlagda effekten av regeringens politik och särskilt förslagen om begränsade ränteavdragsmöjligheter gör att fastighetsbolagens kostnader för bostadsbyggande ökar när finansierings- och skattekostnaderna ökar. Med ökade kostnader stiger också boendekostnaden för hyresgästerna vilket minskar efterfrågan på nyproducerade hyreslägenheter. Det slår direkt mot investeringar i nyproduktion som naturligtvis minskar när investeringskalkylen inte längre går ihop.”

Regeringens fokus ligger på nyproduktion av hyresfastigheter men nyproduktion står för 1 procent av beståndet och det finns ett stort renoveringsbehov i befintligt bestånd, renoveringar som kommer att skjutas upp eller helt enkelt ställas in om renoveringskostnaden börjar stiga på grund av minskade ränteavdrag. Även investeringar i nyproduktion av samhällsfastigheter kommer att minska, skriver Lennebo och Werkell.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.