Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Ränteavdragen kan diskuteras – men inte nu

Publicerad: 12 oktober 2015, 12:00

Jonas Sjöstedt.

Foto: Kalle Larsson.

Under söndagens partiledardebatt i Sveriges Television var ett av ämnena på dagordningen ränteavdragets vara eller icke vara. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt stack ut mest och tycker att politiken måste agera nu. Även flera av de borgerliga partierna öppnade upp för diskussion.


Ämnen i artikeln:

Ebba Busch ThorRegeringenJonas SjöstedtStefan LöfvenJan Björklund

Under söndagens partiledardebatt i Sveriges Television var ett av ämnena på dagordningen ränteavdragets vara eller icke vara. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt stack ut mest och tycker att politiken måste agera nu. Även flera av de borgerliga partierna öppnade upp för diskussion.

– Nu blinkar alla varningslampor. Vi är på väg att blåsa upp en bostadsbubbla. Spricker den, då kommer det att drabba massor med människor som kan gå i konkurs, och det drabbar hela samhällsekonomin. Problemet är att om vi inte gör det här i tid, då gör vi det för sent. Vi har sett det i en rad länder, och effekterna är förödande. Det är bara vi som partiledare som kan fixa det här, och det är två saker som vi måste göra. Vi måste bygga fler bostäder, framför allt hyresrätter, sen måste vi resolut trappa ned de ränteavdrag som pumpar upp den här bubblan varje dag, sa Jonas Sjöstedt (V).

Folkpartiets Jan Björklund öppnade även han upp för diskussion, även om han var betydligt mer restriktiv.

– Klart att det måste byggas mer bostäder, att det byggs för lite gör att priserna trappas upp, och att folk måste låna mer. Bygger man mer trappas inte priserna upp lika mycket. Efter KI:s rapport är även jag beredd att diskutera ränteavdragen, sa Jan Björklund (FP). Diskutera – men det måste ske en växling över mycket lång tid.

Amorteringsöverenskommelse räcker så länge
Statsminister Stefan Löfven ingick även han i ”diskussionsklubben” – även om han poängterade att den blocköverskridande överenskommelsen kring amorteringskravet är ganska bra för nu.

– Om hushållens skuld i förhållande till sin disponibla inkomst har ökat med 100 procent på 20 år, är det utan tvivel så att vi har ett problem. Det får inte vara så att en finansbubbla förstör för jobben och den reella ekonomin, sa Stefan Löfven (S).

Överlag refererade flera av partiledarna till amorteringskravet, och tyckte det skulle bli för stora belastningar på hushållen om man i samband med det dessutom avskaffade eller trappade ned på ränteavdraget.

– Vi har precis kommit överens om att göra om amorteringskraven och öka dem. Att i det läget också lägga på en förändring av ränteavdragen, det tror jag vore oklokt. Frågan kan bli aktuell vid ett senare tillfälle, men just nu behöver vi se till att vi faktiskt förändrar amorteringskravet, och det kommer också att påverka hushållens ekonomi, sa Ebba Busch Thor (KD).

Moderaternas Kinberg Batra instämde, men vill inte göra något åt dem nu.

– Jag vill vara försiktig med att göra för stora ingrepp på framför allt familjernas ekonomi. Att i det här läget, när de där borta (refererar till S, V och MP, reds.anm) höjer skatten för över en miljon löntagare, att dessutom strama åt kring barnfamiljer och andra med lån på bostäder – det har inte svenska familjer råd med, och därför vill jag inte röra det nu, sa Anna Kinberg Batra (M).

Behövs blocköverskridande överenskommelse
Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare i föräldralediga Annie Lööfs frånvaro, tyckte att det viktigaste var att ha en bred samsyn över blockgränserna.

– Det här kan man inte byta var fjärde år eller tätare, det krävs en bred överenskommelse. Det är mot den bakgrunden vi har sagt att vi kan tänka oss att diskutera ränteavdraget, men det måste vara i blocköverskridande överenskommelser, sa han.

Här kan du se debatten i sin helhet.

Maria Nordlander

Källa: Partiledardebatten i SVT

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.