Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Rekrytering

Oväntad effekt av amorteringskravet

Publicerad: 27 April 2016, 14:45

Tomas Pousette.

Regleringar, som amorteringskravet, får ibland oväntade effekter. Vem hade kunnat räkna med att man måste vara extra försiktig med att välja bunden ränta på bolånet när amorteringskravet införs.


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Redan den 1 juni ska föreskrifterna om amorteringskrav för nya låntagare börja gälla, enligt Finansinspektionens tidsplan. Ett krux vid utformningen av amorteringskravet har varit att definiera vad som ska betraktas som nya lån. Finansinspektionen har bestämt att även vid objektsbyte så ska befintliga bolån betraktas som nya lån. Tidigare har bolåntagare som flyttat ofta haft möjlighet att behålla befintliga bolån men byta ut den gamla bostaden mot den nya som säkerhet för lånet. Nu kommer istället byte av säkerhet för bolånet att betraktas som nyutlåning och därmed omfattas av amorteringskravet. Detta gäller även om bolånets storlek minskar eller är oförändrat.

Att man kan komma att behöva börja amortera på bolånen när man byter bostad kan bli en överraskning för många. Att man dessutom kan behöva betala ränteskillnadsersättning när man byter bostad och har bunden ränta på bolånen blir nog en ännu större överraskning. Har man rörlig ränta på bolånen är det inga problem med att börja amortera. Har man däremot bunden ränta på tidigare amorteringsfria bolån och måste börja amortera på dessa, så har banken rätt att kräva ränteskillnadsersättning.

Efter den 1 juni gäller det således att ha tillräckligt stor del av bolånen med rörlig ränta för att inte behöva betala ränteskillnadsersättning när man byter bostad och vill behålla befintliga lån. I normala fall är det här inget stort problem. Av hushållens totala bostadslån har ungefär två tredjedelar en kort räntebindningstid på tre månader. I det nuvarande ränteläget, där en femårig bunden boränta bara är en halv procentenhet högre än tremånadersräntan, borde emellertid intresset för bunden ränta komma att öka. En ökad efterfrågan på bunden boränta, som Riksbanken gärna ser för att minska hushållens ränterisk, kommer då att motverkas av amorteringskravet som det nu är utformat.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.