Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Obligatorisk prao – lättar kompetensjakten

Publicerad: 28 mars 2019, 14:30

Alla elever ska ha rätt till minst tio dagars prao från juli. Fastighetsbranschen och Fastigo, som för fjärde året medverkar i ett praoprojekt med Rinkebyskolan, välkomnar beskedet från regeringen.


Ämnen i artikeln:

HemblaFastigo

Alla elever ska ha rätt till minst tio dagars prao från juli. Fastighetsbranschen och Fastigo, som för fjärde året medverkar i ett praoprojekt med Rinkebyskolan, välkomnar beskedet från regeringen.

Att den obligatoriska praon gör comeback efter 24 års uppehåll blir ivrigt påhejat av näringslivet som behöver minst 40 000 nya arbetare inom bygg och 15 000 inom fastigheter fram till år 2027, enligt siffror från Fastun.

– Det här underlättar kompetensjakten. Vår bransch behöver även bli bättre på mångfald och att nå ut till den yngre generationen, säger Marie Harder, projektledare på Fastigo.

Fastigo och flera fastighetsbolag satsar för fjärde året i rad på prao med Rinkebyskolan som ligger i ett av landets särskilt utsatta områden.

– Det här ger ökad kännedom om vad vi gör i fastighetsbranschen och ger nog resultat på sikt. Jag känner till åtminstone en tidigare praoelev som sökt tekniskt program med inriktning bygg på gymnasiet, säger Ulrika Radetzki, kommunikations- och vd-assistent på Specialfastigheter.

Riksdagens förhoppning är att den obligatoriska praoveckan ska öka jämlikheten i skolan och engagera alla skolor, då uppemot 20 procent av landets skolor struntar i praon. Men från den 1 juli blir den som driver skolan, exempelvis kommunen, skyldig att hitta tio dagars prao åt alla elever i årskurs 8 och 9. I Stockholm finns det cirka 20 000 elever och i hela landet 225 000, enligt Skolverket.

– Jag är glad att alla våra elever får praoa nu och vi fortsätter att samarbeta med fastighetsbranschen som varit nöjd med våra elever, säger Annika Hynge, studievägledare på Rinkebyskolan.

Hon tycker att skolan har ett oförtjänt dåligt rykte, vilket har fått många ungdomar att välja friskolan framför den kommunala skolan.

– Vi har bara två parallellklasser kvar i dag. Det är synd, för ryktet stämmer inte. Vi har flera högpresterande elever hos oss.

Få känner kanske till att Rinkebyskolan en gång i tiden startades som ett internat av några överklassdamer från Östermalm, berättar hon vidare.

– När jag började här på 70-talet var det skandal att ha röda byxor på sig och jag fick genast byta om. Det förklarar varför jag fortfarande bara bär brunt och svart, skrattar Hynge.

Annika Hynge (i svart polotröja) träffar fastighetsbolagen inför praon. Foto: Teresa Ahola.

Zaid, en av eleverna i årskurs 8, trivs också bra i Rinkebyskolan.

– Jag är nöjd och bor i närheten. Rinkeby har även rustats upp de senaste åren. Särskilt Rinkebystråket är fint.

Affärsgatan med butiker, caféer och service invigdes 2016, men i fjol hamnade många av handlarna i en infekterad hyreskonflikt med Familjebostäder och hotade med nedläggning. Men det är inget som ockuperar Zaids tankar. Han ser mest fram emot sin praovecka på Hembla, tidigare D. Carnegie & Co, som äger och förvaltar flera fastigheter i Rinkeby.

– Vi kommer att gå runt tillsammans, så kallad rondering, för att Zaid ska få se våra byggnader och områden. Det är viktigt att våra kunder kan känna att de bor i bra, fina och trygga bostäder, säger regionchefen Linda Jansson.

Zaid i årskurs 8 på Rinkebyskolan och Linda Jansson. Foto: Teresa Ahola.

Men ingen kan sticka under stol med att Hembla även har fått skarp kritik gällande renovräkning, det vill säga att man renoverar lägenheter och sedan chockhöjer hyran så att folk inte har råd att bo kvar. Något som Linda Jansson dementerar.

– Vi tvingar aldrig någon att flytta eller renovera sin bostad, utan erbjuder en högre boendestandard till de boende som vill. Intresset har varit stort och vi har fått igång rörligheten i beståndet.

Kritiker menar dock att det sker på bekostnad av det befintliga beståndet då renoveringen i slutändan innebär att antalet billiga hyresrätter blir färre. Men Jansson ser renoveringen som oundviklig.

– Det finns en underhållsskuld i våra fastigheter. Men det finns en otrolig potential i dessa byggnader och områden som vi försöker ta tillvara på bästa sätt. Vi behåller smarta funktioner och utvecklar det som behöver moderniseras.

Målet är att Hembla ska renovera alla sina bostäder de kommande åren. Bolaget har även anlitat ett trygghetsföretag som ronderar i Rinkeby under kvällar och nätter, stänger uppställda entrédörrar och säkerställer att det inte står några brandfarliga saker i källare eller trapphus.

– Vi ser det som vårt yttersta ansvar som fastighetsägare och hyresvärd att ta hand om våra fastigheter och utemiljöer. Om vi anstränger oss för att hålla rent och fint så minskar också skadegörelse och nedskräpning, vilket ökar trivseln och tryggheten.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

HemblaFastigo

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.