Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Nytt avtal mellan Fastigo och Fastighets

Publicerad: 24 april 2017, 11:07

Arbetsgivarorganisationen Fastigo har kommit överens om ett nytt kollektivavtal med Fastighetsanställdas Förbund, Fastighets, vilket berör 10 000 anställda. Avtalet är treårigt och följer industrins märke.


Ämnen i artikeln:

FastigoMona Finnström

Arbetsgivarorganisationen Fastigo har kommit överens om ett nytt kollektivavtal med Fastighetsanställdas Förbund, Fastighets, vilket berör 10 000 anställda. Avtalet är treårigt och följer industrins märke som innebär kostnadsökningar på 6,5 % på tre år.

Lönerna höjs med 580 kronor 1 april 2017, 600 kronor 1 april 2018 och 600 kronor 1 april 2019. Avtalets lägstalön höjs med krontalet varje år och övriga ersättningar höjs med 2,1 procent, 2,2 procent och 2,2 procent 1 april respektive år.

– Förhandlingarna har stundtals varit tuffa men ändå konstruktiva och vi är nöjda med att ha träffat ett treårigt avtal helt i linje med industrins märke, säger Mona Finnström, vd för Fastigo. Vi har kommit överens om att tillsätta tre arbetsgrupper som ska se över och utveckla frågor kring arbetstid, lokal lönebildning och lärlingssystem. Att kollektivavtalen utvecklas i takt med samhället i övrigt är en förutsättning för att branschen ska kunna utvecklas, menar Mona Finnström.

Avtalet med Fastigo gäller för anställda inom allmännyttan, HSB och Riksbyggen och för anställda i entreprenadföretag som utför fastighetsskötsel.

– Uppgörelsen har stor betydelse och det är glädjande att vi nu har vårt första avtal och att LO-samordningens och industrinormeringens låglönesatsning finns med. Vi vill som parter gemensamt i arbetsgrupperna förbereda fastighetsbranschen för framtiden. Ett eget lärlingsavtal är viktigt. Det behövs för framtida kompetens- och kunskapsförsörjning, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

FastigoMona Finnström

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.