Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Rekrytering

Ny vd för Peab när lönsamheten måste öka

Publicerad: 20 Augusti 2013, 05:12

Ett nytt åtgärdsprogran ska spara 350 miljoner årligen från och med 2014. Jesper Göransson har utsetts till vd och koncernchef (CEO) i Peab och ska leda effektiviseringsarbetet. Drygt 100 tjänstemän ska bort.


Ämnen i artikeln:

Peab

Peab skriver att i andra kvartalet 2013 har -920 miljoner reserverats som rörelsekostnad för åtgärdsprogrammet. Beloppet efter skatt uppgår till cirka -700 miljoner. Detta omfattar en bedömning av avvecklingskostnader för personal, värdekorrigeringar av projektfastigheter, en uppdaterad bedömning avseende resultatet i projektet Tele2 Arena i samband med överlämnandet samt en översyn av slutkostnadsprognoserna i ytterligare tre byggprojekt som närmar sig färdigställande. Årliga besparingar förväntas uppgå till 350 miljoner per år från och med 2014.

Jesper Göransson har utsetts till vd och koncernchef (CEO) i Peab. Jesper tillträder med omedelbar verkan och fortsätter därmed den roll han haft i koncernen sedan den 25 mars 2013. Han har arbetat i Peab sedan 1996. I samband med Jesper Göranssons tillsättning har Niclas Winkvist utsetts till Ekonomi- och Finansdirektör (CFO) i Peabkoncernen.

– Jesper har sedan han tillträdde som tillförordnad koncernchef visat den handlingskraft som Peab behöver. Det kraftfulla åtgärdsprogram som offentliggörs idag är ett bra exempel på detta. Peabs styrelse har tillsammans med Alumni i Malmö, genomfört en omfattande sökprocess och då kommit fram till att Jesper med sin kompetens och erfarenhet är den bästa kandidaten att leda koncernen framöver, säger Peabs styrelseordförande Göran Grosskopf, i ett pressmeddelande.

Omorganisering
Av Peabs fyra affärsområden har ett, affärsområde Bygg, under en period haft otillräcklig lönsamhet. Därför genomför Peab nu en omfattande effektivisering av den nordiska byggverksamheten. Förändringen innebär att de tidigare åtta divisionerna och 30 regionerna ersätts av 12 regioner i Sverige, två i Norge och två i Finland. Resultatet blir en lokal organisation med fokus på kunder, medarbetare och produktion. För att öka specialiseringen och därmed skapa en ökad kostnadseffektivitet kommer bostadsproducerande regioner att skapas i Stockholm/Mälardalen, Göteborg samt i Öresundsregionen. Byggserviceverksamheten kommer att bedrivas i en rikstäckande region med huvudfokus på storstadsområdena.

All projektutveckling av bostäder kommer att flyttas till affärsområde Fastighetsutveckling.

Verksamheten i Norge kommer att bedrivas genom två regioner som integreras fullt ut i styrmodellen för affärsområde Bygg. Det har därför överenskommits att Petter Moe lämnar sitt uppdrag som chef för Peab i Norge och ersätts av två regionchefer.

Även verksamheten i Finland kommer att bedrivas genom två regioner som integreras fullt ut i styrmodellen för affärsområde Bygg. Petri Suuperko lämnade sitt uppdrag som chef för Peab i Finland tidigare i år och ersätts av två regionchefer.

Vidare förstärks ledningen för affärsområde Bygg. Den 20 juni tillträdde Roger Linnér som affärsområdeschef för Bygg och tillika produktionschef, COO, i koncernen. Anders Bergeling, som arbetat i Peab sedan 1998, och Peter Hårte, som arbetat i Peab sedan 1997, har utsetts till biträdande affärsområdeschefer med ett uppdelat ansvar för de svenska 12 regionerna. Ekonomi- och Finansdirektör (CFO) Niclas Winkvist, som arbetat i Peab sedan 1995, har även utsetts till tillförordnad biträdande affärsområdeschef med ansvar för regionerna i Norge och Finland.

Samlat grepp om projektutveckling
Åtgärdsprogrammet innebär att Peab införlivar all bostadsutveckling i det tidigare affärsområdet Fastighetsutveckling, som namnändras till affärsområde Projektutveckling. Affärsområdet kommer således att omfatta all Peabs utveckling avseende bostäder och fastigheter inklusive den kapitalbindning som är kopplad till projektutveckling.

Tomas Anderson, tidigare chef affärsområde Fastighetsutveckling, har utsetts till chef affärsområde Projektutveckling. Affärsområdet kommer ha två avdelningar, en för bostadsutveckling och en för fastighetsutveckling. Anders Hylén, tidigare chef för affärs- och bostadsutveckling inom affärsområde Bygg har utsetts till chef för Bostadsutveckling och Nils Olof Nilsson, tidigare vdför Peab PGS AB, har utsetts till chef för Fastighetsutveckling. Detta innebär att affärsområdena Bygg och Anläggning framöver kommer att omfatta ren entreprenadverksamhet.

Samordning i storstadsområdena
Tre samordningsansvariga har utsetts med uppdrag att oavsett affärsområde samordna verksamheten i de tre storstadsregionerna. Tomas Anderson blir ansvarig för Stockholm, Peter Hårte för Göteborg och Nils Olof Nilsson för Malmö.

– Vi genomför nu ett omfattande åtgärdsprogram som effektiviserar vår organisation, framför allt inom affärsområde Bygg, stärker vårt fokus på produktion och gör att vi kommer närmare våra kunder. Genom ökad specialisering ska kapitaleffektiviteten förbättras och koncernens kostnader minska – allt för att öka lönsamheten inom Peab, säger Jesper Göransson, VD och koncernchef Peab.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Peab

Ämnen i artikeln:

Peab

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.