Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Ny vd blickar framåt

Publicerad: 11 september 2013, 12:17

Biljana Pehrsson

Biljana Pehrsson får uppgiften att styra Kungsleden in i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Biljana PehrssonKungsleden Fastigheter

Under våren medddelade Kungsledens styrelse att man utsett Biljana Pehrsson som ny vd i bolaget efter Thomas Erséus om avgick i samband med årsstämman i april. Hon får uppgiften att styra fartyget in i framtiden.

I månadsskiftet tog Biljana Pehrsson, tidigare vice vd på East Capital och styrelseledamot i Kungsleden, över rodret i det senastnämnda bolaget. Hon tar över ett bolag som har genomgått en tuff period, ett riktigt stålbad, med skattetvister, börsras och vd-avgång. Man kan säga att Kungsleden varit på dekis ett tag men att det finns tecken på att man nu befinner sig på rätt kurs igen och det håller Biljana Pehrsson med om.

– Det kan man väl säga. Kungsleden har verkligen drabbats av skattetvisterna som egentligen härrör från affärer som gjordes för väldigt länge sedan och det har varit en stor uppgift att hantera det men även att kommunicera det på rätt sätt, det har inte varit helt enkelt.

Hon säger sig tro att i dagsläget är marknaden nöjd med den information som tillhandahålls och att man vet hur ett worst case-scenario ser ut. Det finns även förutsättningar på plats för att hantera ett sådant scenario.

– Jag tror att det har bidragit till att vi inte straffas längre. Om man tittar på själva förvaltningen och på fastighetsportföljen och förvaltningsresultatet så går det bra och har gått bra de senaste fem åren.

Ett annat problem som Kungsleden brottats med de senaste åren är beslutet att binda räntorna år 2008, ett beslut som med facit i hand visat sig vara ett kostsamt misstag då bolaget betalat betydligt högre genomsnittsränta än andra börsnoterade fastighetsbolag. Enligt Biljana Pehrsson är det dock inget man kan ändra på och det kommer att påverka bolagets genomsnittsränta i många år framöver.

– Ett förvärv av GE skulle innebära att vi utökar vår portfölj och då späds räntepåslaget ut så att vi får en lägre genomsnittsränta bara genom volymen, säger hon.

Därmed hänvisar Biljana Pehrsson till avsiktsförklaringen om att köpa GE Capital Real Estates svenska bestånd, en affär som väntas bli verklighet i oktober om alla affärsvillkor uppfylls. På frågan huruvida det inte kommer på tal att realisera de ränteförluster man har gjort och helt enkelt börja om svarar hon att det är bättre att använda de pengarna till investeringar.

Inga kända lik i garderoben
Thomas Erséus, Biljana Pehrssons företrädare på posten som vd för Kungsleden, fick ganska tidigt börja brottas med skattemål som han ärvt från tidigare ledning. Finns det några potentiella lik i garderoben som kan ge Biljana Pehrsson huvudbry?

– Inte vad jag känner till. Jag tycker att vi är på rätt väg och det som framförallt är positivt är att vi har en ny strategi som vi har kommunicerat till marknaden och den har tagits väl emot.

En längre intervju med Biljana Pehrsson publiceras i Fastighetsnytt nummer 4/2013 som kommer ut fredagen 13 september.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.