Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Ny profil på Grev Turegatan

Publicerad: 17 september 2013, 11:34

Ture No8

När mark på Grev Turegatan fanns tillgängligt var det läge att göra något speciellt.


Ämnen i artikeln:

Wallenstam Fastigheter

Exklusiva bostadsrätter i Stockholm tillhör inte vanligheterna för Wallenstam vars huvudsakliga syssla är hyresrätter. Men när mark på Grev Turegatan fanns tillgängligt var det läge att göra något speciellt. Att riva en så central byggnad var också en utmaning.

Fastigheten på Grev Turegatan 8 blir tio våningar och förutom bostäder inryms även butiker på första våningen samt ett garage med cirka 30 parkeringsplatser. Boarean i fastigheten ökar från tidigare 2 100 kvadratmeter till 4 700 kvadratmeter.

Mathias Aronsson

Mathias Aronsson är vd för Wallenstam Stockholm och berättar att Ture No8 är ett av bolagets första projekt som handlar om exklusiva bostadsrätter.
– Vi jobbar nästan uteslutande med hyresrätter och det kommer vi att fortsätta med. Men mark på Grev Turegatan kommer inte fram speciellt ofta så då tog vi chansen att fundera på om vi kunde göra något extra som också kunde tillföra något till området, säger Mathias Aronsson.

Fastigheten förvärvade man 2006, renoveringsbehovet var stort men man insåg tidigt att kostnaderna skulle bli väldigt höga.
– Att riva en kåk på Grev Turegatan är kanske inte det första idén som kommer upp men vi började leka med tanken att det kanske var möjligt att bygga nytt. Sedan har vi fört diskussioner med Stockholms stad som varit väldigt positiva genom hela resan, säger Mathias Aronsson.

När beslutet väl togs evakuerades boende till Wallenstams övriga bestånd samtidigt som man projekterade det nya huset, noterbart är också att projektet inte blev överklagat. Den 1 september 2011 började man att riva. Läget innebar stora utmaningar med tunnelbana under fastigheten, byggnader på bägge sidor, judiska skolan och dagis på baksidan. Tack vare möjligheten att spärra av en del av Grev Turegatan kunde lastbilarna komma in direkt intill fastigheten.
– Det var en stor utmaning, framförallt att frakta till och från fastigheten. Det fanns inledningsvis diskussioner med SL om att transportera via luftschakt ned till tåg i tunnelbannan nattetid, tyvärr blev det inte verklighet av ett antal olika skäl. Nu blev det i stället 1 300 lastbilar som transporterat bort massor och nästan lika många med leveranser, det blir speciellt när man bygger i sådana här lägen, säger Mathias Aronsson.

Insida_Ture

Fakta Ture No8
Byggstart: 2012
Säljstart/Inflytt: 2013/2014
Arkitekt: Vera Arkitekter AB
Antal lägenheter: 61

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Wallenstam Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.