Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Rekrytering

Minskad arbetslöshet men dämpad tillväxt

Publicerad: 29 Mars 2012, 05:38

Enligt Stockholm Business Regions konjunkturrapport blev 2011 ett nytt rekordår i antal nystartade företag. Det är åter den privata sektorn som håller tillväxten uppe. Bostadsbyggandet tappade däremot fart och nådde den lägsta nivån på flera år i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Stockholm Business Region

Antal sysselsatta i länet fortsätter öka i oförändrad takt. Den öppna arbetslösheten vänder ned till 3,6 procent i länet och 3,9 procent i staden i förhållande till arbetskraften. Nedgången märktes för såväl långtidsarbetslösa som för ungdomar, 15-24 år.

– Att den öppna arbetslösheten vänder ner igen trots turbulensen i vår omvärld är mycket glädjande. Det visar att vi har internationellt konkurrenskraftiga företag i vår region, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

De lediga jobben fortsätter att öka i Stockholm men dämpas ytterligare. Ökningen ligger på 12 procent i länet och 15 procent i staden jämfört med fjärde kvartalet 2010. Antalet varslade personer fortsatte att öka fjärde kvartalet 2011 med 55 procent i länet och 68 procent i staden jämfört med fjärde kvartalet 2010 vilket tyder på en svagare arbetsmarknad framöver.

Totalt har antalet invånare i länet ökat med 37 130 personer 2011. Befolkningsökningen förklaras både av ett positivt födelseöverskott och ett positivt flyttnetto.

År 2011 blev ett nytt rekordår med 24 046 nyregistrerade företag i länet. Försäljningen minskade med 2,4 procent i länet. Tjänstesektorn visade sammantaget på en marginell uppgång där vård och utbildning svarade för den starkaste ökningen.

Bostadsbyggandet tappar fart och når den lägsta nivån på flera år i Stockholm. Nedgången beror generellt på en ökad osäkerhet, men i staden också på en del överklaganden.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Stockholm Business Region

Ämnen i artikeln:

Stockholm Business Region

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.