Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

LRF-topp blir vd för Fastighetsägarna: ”Vissa frågor är desamma”

Publicerad: 8 januari 2020, 12:11

Anders Holmestig, vice vd på LRF blir ny vd på Fastighetsägarna i sommar.

Foto: Mostpgotos/Fastighetsägarna

Reinhold Lennebo ska gå i pension och nu är det klart vem som ska ersätta honom som vd för Fastighetsägarna Sverige. Fastighetsnytt har fått en intervju.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaReinhold Lennebo

Reinhold Lennebo ska gå i pension och nu är det klart vem som ska ersätta honom som vd för Fastighetsägarna Sverige. Fastighetsnytt har fått en intervju.

Det blir LRF:s vice vd och näringspolitiska chef Anders Holmestig som tar över vd-rollen på Fastighetsägarna framåt sommaren.

Hur känns det?

– Det känns kul. Det ska bli spännande.

Finns det några likheter mellan Lantbrukarnas riksförbund och Fastighetsägarna?

– Ja det finns flera. Båda är medlemsorganisationer med företag som medlemmar och båda har i uppdrag att driva medlemmarnas intressen samt opinionsarbete.

Vad står överst på din att göra-lista på nya jobbet?

– Att lyssna på medlemmarna och organisationen för att lära mig sakfrågorna och om verksamhetsinnehållet. En del frågor känner jag igen sedan tidigare, till exempel dem som rör äganderätt. LRF och Fastighetsägarna har även mycket gemensamt när det gäller hållbarhetsfrågor och skattefrågor.

Har du något erfarenhet av fastighetsägande?

– Jag äger en fastighet i form av en villa. Det är inte det sämsta.

Opinionsarbete är en viktig del av arbetet som vd för Fastighetsägarna. Finns det någon fråga som du tror kommer att bli särskilt viktig framöver?

– Utan att kunna verksamheten eller säga för mycket innan jag tillträtt så kommer det handla mycket om att berätta om allt bra som görs och om den betydelse som fastighetsägarna har för samhällsutvecklingen.

Vad är du mest nöjd med under åren på LRF?

– Att vi har påverkat och fått till förändringar i politisk beslut och att vi stärkt LRF-medlemmarnas och bondens roll i samhället.

Läs även: Kritiken växer mot butikshyrorna

Anders Holmestig har sex månaders uppsägningstid från LRF och börjar på Fastighetsägarna någon gång framåt sommaren. Reinhold Lennebo fortsätter som vd fram tills dess. Han kommenterar sin avgång i ett pressmeddelande.

– Det känns efter 11 år som vd rimligt och rätt att sluta. Jag har ju passerat min avtalade pensionsålder och det är dags att lämna över. Nu ser jag försiktigt fram emot att få trampa nya stigar i livet. Det har jag ju gjort förr och det brukar bli spännande, säger Reinhold Lennebo.

Lennart Sten, styrelseordförande i Fastighetsägarna Sverige, är mycket nöjd med rekryteringen och lyfter fram Anders Holmestigs breda erfarenhet av opinionsbildning och politiskt arbete.

– Anders Holmestigs uppdrag blir nu att fortsätta det positionsarbete som står högt på agendan och som syftar till att ytterligare förstärka våra möjligheter till att göra relevant nytta både för medlemmar och för samhällets utveckling, säger han i ett pressmeddelande.

Mer om Anders Holmestig

- Ålder: 51 år.
- Bor: Villa i Bromma.
- Aktuell som: Tillträdande vd för Fastighetsägarna Sverige.
- Kommer närmast från: LRF där han är vice vd och näringspolitisk chef. Dessförinnan har han arbetat som bland annat politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen och varit ansvarig för näringslivs- och samhällsfrågor på ICA-handlarnas förbund.
- Twitterprofil: @Holmestig 

Andreas Jennische
andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.