Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

LISTA: 35 fastighetstalanger under 35

Publicerad: 27 april 2020, 11:42

Sex av Fastighetsnytts 35 talanger under 35 år. Läs mer om här nedan!

Foto: Stefan Jellheden

De är kunniga, ambitiösa och har lång erfarenhet trots sin ringa ålder. Vi listar fastighetsbranschens nya generation.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsnytt

 

Så har vi gjort

För att hitta morgondagens stjärnor i fastighetsbranschen har vi kontaktat nätverk och organisationer samt efterlyst unga talanger på Fastighetsnytt.se. Resultatet har varit överväldigande. Över 100 personer har kontaktats med enkätfrågor om sin karriär varefter redaktionen gjort ett hårt gallringsarbete i jakt på ambition, bredd och kompetens.

Listan är utan inbördes ordning.

 

Sofia Johansson.

Foto: Stefan Jellheden

 

Sofia Johansson 

Ålder: 34.

Bor: Stockholm.

Arbetsplats: Avdelningschef för vd-staben, Skolfastigheter i Stockholm, Sisab.

Sofia Johansson har minst sagt gjort en kometkarriär i branschen. Som chef för vd-staben på Sisab, en tjänst hon haft i drygt två år, ansvarar Sofia för ett av Sveriges största fastighetsbolags innovations- och hållbarhetsarbete, uppföljning och strategisk planering. I coronatider har den strategiska förmågan satts på prov, med hårt arbete i Sisabs krisledning, där hon ansvarar för kommunikationen.  

Hälsa är ett viktigt område för Sofia och för två år sedan tog hon initiativ till att i sann skolanda anordna en friluftsdag för hela Sisab.

– Vi fick ut alla 250 medarbetare på ett 20-tal olika aktiviteter vilket skapade både positiv anda och glädje, säger hon.

”Epitetet stjärnskott kan inte passa en person bättre”

KTH-utbildade Sofia har utöver sina ledarskapsfärdigheter även en djup fackkunskap inom byggteknik och fukt. Detta var vägen in i branschen då hon 2010 började arbeta som skadeutredare. Även om hon i dag främst jobbar med andra frågor ingår hon i nätverket Byggdoktorerna, en samling av Sveriges drygt 150 främsta inom fuktmekanik och skadeteknik. Sedan drygt tre år hon dessutom ordförande för föreningen.

– Höjdpunkten i karriären är att jag med målinriktat och systematiskt arbete har tagit mig från en specialistroll, via mellanchefsledet och upp i ledningsgruppen och att det är helt och hållet för egen maskin och med öppet hjärta att vilja lära mig mer och bidra med det jag har, säger Sofia.

För att citera kollegorna på Sisab som tipsade oss om henne: ”Epitetet stjärnskott kan inte passa en person bättre än Sofia.”

 

Emma Söderström 

Ålder: 27.

Bor: Stockholm.

Gör: Sektionschef på Afry.

Blott 27 år gammal har Emma hunnit med sju år i branschen. Efter fyra år efter examen på Locum och är hon nu chef inom teknikkonsulten Afry för en grupp projektledare inom bygg- och fastighet i Stockholm.

 

Amanda Welander 

Ålder: 31.

Bor: Stockholm.

Gör: Head of Research för Sweden & Nordics inom CBRE.

Amanda drivs av att undersöka samband och identifiera var man hittar de bra fastighetsaffärerna. Vid årsskiftet utökades hennes uppdrag till att omfatta hela Norden. Syns ofta i branschpressen.

 

Lisa Runnérus 

Ålder: 33. 

Bor: Stockholm.

Gör: Landskapsarkitekt, affärschef och delägare på ÅWL Arkitekter.

Som affärschef ansvarar Lisa för affärsutveckling och försäljningsstrategier på ett av Sveriges större arkitektkontor. Rollen, som hon tillträdde som 29-åring, fanns tidigare inte på ÅWL, utan skapades för att få med henne i ledningen.

 

Simon Imner 

Ålder: 32.

Bor: Stockholm

Gör: Bostadsmarknadsanalytiker på Tyréns

Simon har varit med att ta fram ett beräkningsverktyg som gör det möjligt att bedöma vilket utbud en kommun behöver för att kunna ge samtliga hushåll en godtagbar bostad. Karriärsmålet är bostadsministerposten.

 

Robin Al-Salehi.

Foto: Stefan Jellheden

 

Robin Al-Salehi

Ålder: 26.

Bor: Uppsala.

Gör: Hållbarhetschef på Uppsala kommuns Industrihus AB samt grundare av Vakansa.

Robin Al-Salehis yttersta mål är att minska användningen av jordens resurser - på bred front. Det är just därför som den Uppsala-utbildade stadsplaneraren sökt sig till fastighetsbranschen.

– Hur vi bestämmer oss för att utveckla våra städer kommer att avgöra om vi fortsätter att exploatera människor, djur och natur i stadsbyggnadsprocessen eller inte. Vi som fastighetsägare, som faktiskt äger stora delar av det fysiska rummet, har en enormt viktig roll i detta, säger Robin Al-Salehi.

”Jag vill befinna mig där jag gör kan göra störst skillnad”

Pengar och status är oviktigt i jämförelse med att göra fastighetsbranschen hållbar på riktigt.  

– Mitt ”karriärsmål” är att befinna mig där jag kan göra störst skillnad, säger han. 

Att som 23-åring få stå på TEDxUppsalaUniversity och prata om hållbar stadsutveckling beskriver han som en milstolpe. Att få plats i det arbetsutskott hos Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, som tog fram rapporten ”Lokaldelning som norm” ytterligare en. 

– Vi behöver ställa om och det som motiverar mig är driva dessa frågor utifrån nya perspektiv och göra det så sakligt som möjligt. Att jobba med hållbarhetsfrågor är inte en ideologi, det är fakta, säger Robin Al-Salehi. 

 

Martina Larsson

Ålder: 31 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Auktoriserad revisor på PwC.

Martina brinner för att få möjlighet att träffa projektledare och göra platsbesök, vilket underlättar när hon sedan djupdyker i siffrorna. Som revisor arbetar hon med inriktning mot bolag inom fastighets- och entreprenadbranschen.

 

Simon Iaffa Nylén 

Ålder: 27.

Bor: Stockholm.

Gör: Sustainability Manager, Brunswick Real Estate.

Som hållbarhetschef på rådgivaren och kapitalförvaltaren Brunswick kan Simon kombinera sina två intressen – hållbarhet och stadsplanering. Han arbetar brett med hållbarhet för att få in perspektivet i hela organisationen. 

 

Per Svensson

Ålder: 30.

Bor: Malmö.

Gör: Vd, grundare och majoritetsägare på Croisette Real Estate Partner.

Att som 30-åring vara vd för sitt eget bolag inom fastighetsrådgivning är imponerande. Men för Fastighetsnytt Podcast har Per berättat att han startade sitt första företag (i pappas namn) redan som elvaåring. Driver på för ökad digitalisering av fastighetsbranschen.

 

Sofie Karlsryd 

Ålder: 33 år.

Bor: Malmö.

Gör: Fastighetschef på Wihlborgs.

Fastigheter är en framtidsbransch där man aldrig blir fullärd, menar Sofie, som utöver jobbet som fastighetschef på ett av Skånes största fastighetsbolag även sitter som suppleant i styrelsen för Trianon.

 

Omid Noghabai.

Foto: Stefan Jellheden

 

Omid Noghabai

Ålder: 31 år.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Gör: Head of Finance på Serafim Fastigheter.

Omid Noghabai, 31 år, har inte legat på latsidan under de sju år han hunnit med i fastighetsbranschen. Efter att tagit examen i fastighetsekonomi vid Malmö högskola har han jobbat både på Tessin Nordic, Valad Europe/Cromwell Property Group, Aberdeen Asset Management och Vasakronan.

LÄS ÄVEN: Bli ett proffs på att nätverka 

Sedan januari 2018 är han Head of Finance på Serafim Fastigheter i Stockholm där han ansvarar för samtliga fastighets- och projektfinansieringar.

Hans parallella arbete med att bygga upp nätverket MERC Talangnätverk för unga talanger i fastighetsbranschen har också gjort honom till ett känt ansikte i breda lager av sektorn.

”Jag gillar att göra affärer /.../ och bygga långsiktiga relationer”

Han motiveras av tydliga prestationskrav och är extra stolt över att ha varit med och ställt om Serafim Fastigheter från att vara en renodlad bostadsutvecklare till att även arbeta med förvaltningsfastigheter.

– På lång sikt önskar jag ha ännu friare befogenheter som antingen vd eller bli egenföretagare inom fastighetsbranschen. 

Att han vill vara kvar inom den här delen av näringslivet råder det inga tvivel om. 

– Jag gillar att göra affärer, arbeta med värdeskapande aktiviteter och bygga långsiktiga relationer. Fastighetsbranschen erbjuder allt detta, säger Omid Noghabai. 

 

Alexandre Pripp 

Ålder: 31.

Bor: Stockholm.

Gör: Senior Associate på Newsec Advisory.

Planer på fastighetsköp efter gymnasiet, som till slut inte blev av, gav Alexandre mersmak för branschen. Att ha varit med under förvärvet av prestigeprojektet Solna United ser han som en höjdpunkt i karriären så här långt.

 

Sven-Åke Kraim

Ålder: 27.

Bor: Stockholm.

Gör: Projektledare kommersiellt på Balder.

Just nu renoverar Sven-Åke bärande konstruktion på Berns salonger. Med ett knappt år i branschen är målet att sätta ett märkbart fysiskt avtryck på utformningen av sin hemstad. Han har många år kvar att lyckas uppfylla det. 

 

Elina Måradson 

Ålder: 34.

Bor: Nacka.

Gör: Affärsutvecklare, fastighetstransaktioner, Rikshem.

Elina har på 2,5 år gått från trainee på Rikshem till sin nuvarande roll där hon ingår i ett sexhövdat team som ansvarar för transaktionerna vid alla förvärv och försäljningar. Hårt arbete samt stöd från sina kollegor har tagit henne dit, berättar hon.

 

Adam Tyrcha  

Ålder: 26.

Bor: Kungsängen.

Gör: Head of Research på Newsec.

Bakom den tunga rapporten Newsec Property Outlook som tempen på fastighetsmarknaden och djupdyker i relevanta trender finns bland andra denna Cambridge-utbildade 26-åring. En målsättning är att ta Newsecs researcharbete till nya höjder.

 

Michael Mati.

Foto: Stefan Jellheden

 

Michael Mati

Ålder: 31. 

Bor: Vällingby.

Gör: Chef för kund och marknad, Peab Projektutveckling.

Michael Mati älskar affärer. Han kommer från en småföretagarfamilj som ägt livsmedel- och tobaksbutiker under större delen av uppväxten och var redan vid 16 års ålder ansvarig för inköp och försäljning på pappans butik under sommaren. Där föddes intresset för försäljning, företagande och entreprenörskap.

LÄS ÄVEN: Så ska Peabs nya fastighetsbolag heta 

– Det som till slut gjorde att jag fastnade för fastighetsbranschen är att jag fascineras av det sentimentala värdet av bostäder och arbetsplatser. Det är så mycket mer än en produkt, det är ett hem, säger Michael Mati.

”Bostaden är mer än en produkt, det är ett hem”

På kort tid har han gjort snabb karriär inom byggjätten Peab. Som chef för Kund och marknad inom affärsområdet för projektutveckling har Michael det övergripande ansvaret för försäljning, uthyrning och marknadsföring av alla projekt i Norden. Han sitter även i den nordiska ledningsgruppen för affärsområdet.

Med entreprenörsandan som sitt huvudsakliga bränsle har Michael Mati inga problem att hitta en självklar förebild i branschen.

– Lätt! Mats Paulsson. I mina ögon är han en av Sveriges främsta entreprenörer genom tiderna som med sin handlingskraft och sitt driv redan som 14-åring grundade det som är Peab i dag. Alltid med medarbetaren och samhällets behövande i fokus. 

 

Filip Jilsén 

Ålder: 25.

Bor: Stockholm.

Gör: Associate på Catella Corporate Finance.

Enligt källor är Filip troligtvis den yngsta någonsin att bära titeln associate på Catella. Som rådgivare vid kapitalmarknadsprojekt och fastighetstransaktioner motiveras han av att jobba med komplexa affärer.

 

Mikael Dotevall

Ålder: 30 år.

Bor: Ytterby.

Gör: Affärsområdeschef, kontor, Platzer.

Mikael började på Platzer 2014, direkt efter examen. Sedan dess har han jobbat sig upp i koncernledningen. Att han i nuvarande roll har fått möjlighet att forma sin egen ledningsgrupp ser han som höjdpunkten i karriären så här långt.

 

Emmelie Sjögren

Ålder: 29.

Bor: Mölndal.

Gör: Fastighetsutvecklare, Stena Fastigheter Göteborg.

Trots sin unga ålder har Emmelie varit i branschen i hela sju år, varav de senaste fyra på Stena fastigheter. I dag är hon bland annat projektledare för bolagets Co-living-satsning.

 

Malin Eklund.

Foto: Stefan Jellheden

 

Malin Eklund 

Ålder: 26.

Bor: Enskede, Stockholm. 

Gör: Fastighetsförvaltare på Nordic PM.

En stolt ”fastighetsnörd” som sedan ung ålder har haft ett genuint intresse för byggnader och arkitektur. Malin Eklund har som 26-åring redan hunnit med åtta år i fastighetsbranschen, först som förvaltningsassistent på Newsec och därefter som förvaltare på Stockholmshem. Sedan en knapp månad tillbaka är det Nordic PM som är basen för Malin. Där fortsätter hon att bidra till samhällsnyttan i sin förvaltarroll. 

LÄS ÄVEN: Nordic PM tar in sex nya 

– Det är otroligt motiverande att se direkta resultat av ens arbete och ett privilegium att kunna påverka människors vardag och boende, säger hon.

”Det är en lyx att få jobba med sitt intresse”

Karriärsmålet är att fortsätta bygga kompetens och ta sig an nya utmaningar, inspirera, leda team och få medarbetarna att växa. Och även om Malin Eklund hittills har inriktat sig på förvaltning finns en annan dröm.

– Det är att få vara med att skapa och upprätta en byggnad från grunden. Det hade varit ett spännande projekt. 

Tidigare förvaltarkollegan Stefan Källqvist på Stockholmshem beskriver Malin så här:

”Det driv, engagemang och nytänkande hon dagligen bjuder på är precis det den här branschen behöver”.

Själv sammanfattar hon sitt engagemang så här:

– Jag kan ärligt erkänna att jag studsar upp varje morgon. Det är en lyx och stor lycka att dagligen få jobba med mitt intresse. 

 

Mathilda Ingelgård 

Ålder: 25.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Gör: Projektmedarbetare och Floor Manager på transaktionsavdelningen, Nordier Property Advisors.

Som Floor Manager är Mathilda ansvarig för arbetsfördelningen bland projektmedarbetare och timanställda och kvalitetssäkring av allt material som produceras. Sedan två år är hon även styrelseordförande för Föreningen Fastighetsekonomerna.

 

Sofia Dalbert 

Ålder: 30 år.

Bor: Göteborg.

Gör: Kommersiell förvaltare, Platzer.

Att vara med och påverka innehållet i staden är anledningen till att hon jobbar i fastighetsbranschen sedan sex år tillbaka. Sofia är ansvarig för sju fastigheter i Platzers bestånd. 

 

Anna Wetterberg 

Ålder: 31.

Bor: Göteborg.

Gör: Projektledare, Framtiden Byggutveckling.

Under sin ingenjörsutbildning insåg Anna att hon, snarare än att arbeta på bygget, ville komma in tidigare i processen för att få en förståelse för de val som gjorts. Att efter examen få jobb direkt inom en beställarorganisation, efter att ha matats med devisen att ”man måste börja på arbetsplatsen och klättra uppåt”, ser hon som en framgång.

 

Alexander Lundvall 

Ålder: 29 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Affärsutvecklingsansvarig, delägare och partner, Selhall fastigheter.

Alexander kom in som delägare och partner i höstas när nystartade Sehlhall förvärvade hans fastighet Modellfabriken i centrala Eskilstuna. Bakom sig har han en lång karriär i branschen lokalt i Eskilstuna, både som fastighetsägare och som politiker i kommunens stadsbyggnadsnämnd.

 

Magnus Persson

Ålder: 29.

Bor: Kungsbacka.

Gör: Exploateringsingenjör, Samhällsbyggnadskontoret, Kungsbacka kommun.

Att säkerställa genomförandet i detaljplaner och att göra strategiska markförvärv i tillväxtkommunen Kungsbacka utanför Göteborg hör till Magnus vardag. Målet är att ständigt maximera nyttan av ägarens resurser. Just nu är ägaren skattekollektivet i Kungsbacka.

 

Louise Carlsson 

Ålder: 32 år.

Bor: Malmö.

Gör: Uthyrningsansvarig Kommersiella Projekt, Midroc Property Development.

Louise har tio år i branschen bakom sig och hade hunnit med jobb på CBRE, Stena Fastigheter och Castellum innan hon kom till Midrocs fastighetsutvecklingsdel. Samhällsbyggarperspektivet kombinerat med alla möten med spännande människor och företag är anledningen till att hon gillar att jobba med fastigheter

 

Lejla Dozo.

Foto: Stefan Jellheden

 

Lejla Dozo

Ålder: 28.

Bor: Stockholm. 

Gör: Regionchef Bostad på Balder. 

På Balder har Lejla Dozo, 28, hittat ett arbete med den ultimata kombinationen av sina tre favoritområden: människor, siffror och utveckling. Som regionchef för Stockholm-Norrköping Bostad leder hon en organisation som förvaltar 3 144 lägenheter och cirka 32 000 kvadratmeter kommersiella lokaler. I organisationen ingår i dag 31 personer som består av fastighetsskötare, förvaltare, förvaltningsassistenter och affärsområdeschefer. 

– Jag har tre affärsområdeschefer som rapporterar direkt till mig i min region, säger Lejla Dozo.

Utöver att öka lönsamheten har hon i uppdrag att få organisationen att växa organiskt i takt med att beståndet växer. 

– Det som motiverar mig är att kunna bidra till utveckling. Det kan vara en utveckling i en kollega likväl som en fastighet, säger Lejla Dozo.

”Jag jobbar med frågor som jag brinner för”

Hennes första jobb i branschen efter åren vid Uppsala universitet var som jurist på HSB Stockholm, men det är på Balder hon hittat rätt. Att ha fått byta inriktning till förvaltning har varit ett stort steg framåt. 

– Detta har lett till många nya lärdomar och en väldigt stor personlig utveckling. På Balder får jag möjlighet att jobba med frågor som jag brinner för.

Hennes fokus ligger på att få medarbetarna att växa - och göra affärer.  

– Min förebild i branschen är Erik Selin. 

 

Niclas Brunsberg 

Ålder: 34 år.

Bor: Karlskrona.

Gör: Vd och ägare, Hemudden.

Niclas är tredje generationen i det familjeägda fastighetsbolaget Hemudden. Trots det kommer han in med nya perspektiv genom sin bakgrund som projektledare på teknikbolaget Semcon. I en konservativ fastighetsbransch ser han möjligheter att gå sin egen väg och hitta lösningar som ingen annat har tänkt på.

 

Sima Ghaemi Håkansson  

Ålder: 31.

Bor: Stockholm.

Gör: Affärsutvecklare, Skanska Fastigheter.

Tävlingsmänniskan Sima har varit på Skanska sedan sin examen för sex år sedan och har testat många olika roller. Extra stolt är hon över att ha fått leda försäljningsarbetet kring projektet Solna United.

 

Sarah Paskota 

Ålder: 32.

Bor: Västerås. 

Gör: Affärsutvecklare och partner, Archus Development. 

Sarah har varit med på Archus Developments resa sedan starten för sju år sedan. Nu arbetar hon tillsammans med kollegorna med att utveckla den nya stadsdelen Södra Källtorp i Västerås. Drömmen är att utveckla en helt ny hållbar stadsdel med cirkulärt tänk, mobilitet och ekologisk harmoni. 

 

Johanna Winger 

Ålder: 29

Bor: Stockholm.

Gör: Manager, Causey Westling

Reglerna kring fastighetsmoms är komplicerade. Just därför tycker affärsjuristen Johanna att det är ett spännande fält. Ett karriärsmål är att bidra till rättsutvecklingen inom moms och fastigheter, framför allt avdragsrätt vid nyproduktion.

 

Keyvan Houshmand 

Ålder: 30.

Bor: Stockholm.

Gör: Grundare och vd, S. Property Group

Keyvan Houshmand lämnade en trygg anställning inom finansbranschen för att bli entreprenör inom Serendipity-gruppen. En verksamhet som på två år vuxit från noll till tio anställda och som nu vuxit med verksamhetsbenen Samfastigheter och Botello.

 

Erik Waldén 

Ålder: 29.

Bor: Stockholm.

Gör: Grundare och ägare, Waldén & Grindestam AB

Målet är att starta upp ett ledande bolag inom lager- och logistikfastigheter och Erik Waldén verkar vara på god väg att lyckas. Efter att ha arbetat på NCC, Botrygg och Profi är Erik sedan 2017 egenföretagare där han förvärvar, utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter i Linköping, Norrköping, Nyköping samt i Storstockholm. 

 

Hanna Fjeldgård Repton 

Ålder: 31. 

Bor: Sundbyberg.

Gör: Projektledare inom transaktioner, Hemfosa (före SBB:s förvärv).

Med erfarenhet från såväl Nordanö som Hemfosa har Hanna Fjeldgård Repton med sig perspektiv från både rådgivnings- och förvärvssidan. Är för tillfället föräldraledig men har siktet inställt på nya affärer. Brinner för att ha kul på jobbet och träffa inspirerande människor i branschen.

 

Gustav Lundström

Ålder: 27.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Gör: Transaktionsanalytiker på Svefa.

Arbetsvillig som få och ständigt på tå när det gäller trender i marknaden. Som 27-årig transaktionsanalytiker på välrenommerade Svefa knyter han an till den fascination för fastigheter som sedan tidigare finns representerad genom yrkesverksamma personer i släkten.

 

Jessica Ingelsbo Albaeus 

Ålder: 27.

Bor: Göteborg.

Gör: Fastighetschef, Vasakronan.

Jessica brinner för att få hyresgäst och hyresvärd att samverka. På Vasakronan i ansvarar hon för flera kontors- och handelsfastigheter i Göteborg och strävar alltid efter att skapa gynnsamma relationer. Karriärsmålet är förvaltning i eget bolag.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Fastighetsnytt

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.