Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Linda Kjällén tar plats i CBRE:s ledningsgrupp: ”Behöver vara många fler som aktivt jobbar med dessa frågor”

Publicerad: 30 juni 2022, 12:24

Linda Kjällén har arbetet i nio år på Sweden Green Building Council. 2021 tog hon klivet över till CBRE från Gatun Arkitekter där hon var hållbarhetsexpert.

Foto: CBRE

Rådgivaren CBRE väljer in hållbarhetschefen Linda Kjällén i ledningsgruppen för att integrera hållbarhetsaspekten i affären. ”Avgörande med ledningsgruppens engagemang, stöd och mandat”, säger hon till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

CBRESvepet

Hej Linda Kjällén, hållbarhetschef på CBRE, som väljs in i bolagets ledningsgrupp. Vad betyder det för ert hållbarhetsarbete, som rådgivare, att den roll du har tar plats i ledningsgruppen? 

– För oss är det ett naturligt sätt att lyfta hållbarhetsfrågan och se till att den alltid är på agendan och genomsyrar de beslut vi tar. ESG är en viktig strategisk fråga för oss. För att lyckas integrera hållbarhetsaspekter i vår affär och verksamhet är det avgörande med ledningsgruppens engagemang, stöd och mandat. 

Vad ska CBRE göra rent konkret för att vara klimatneutrala 2040?  

– Vårt åtagande om klimatneutralitet omfattar koldioxidutsläpp från CBRE:s egna verksamhet och de fastigheter som förvaltas åt investerare och hyresgäster, såväl som indirekta utsläpp från leverantörskedjan. Förutom att vi mäter, minskar och följer upp vårt utsläpp i de olika scopen (1-3 enligt GHG-protokollet) ställer vi krav på leverantörer och samarbetspartnerns. Till exempel ska all vår el vara förnybar till 2025 och elfordon i hela serviceflottan senast 2035. Vidare sponsrar vi World Green Building Councils Advancing Net Zero-program, som syftar till att minska sektorns koldioxidutsläpp.

Läs mer: CBRE-chefen fast i Ukraina: ”Allt handlar om att få tag på mat och skydd” 

– Vi har störst chans att minska utsläppen i samverkan med våra kunder. För att klara det har vi över 400 ESG-specialister globalt och över 140 inom Kontinentaleuropa i och med förvärvet av Green Soluce SAS. ESG är ett område vi vill vara störst inom globalt och hittills har över 230 globala ledare utbildats vid Cambridge inom dessa frågor. 

Hur ska ert förvärv av ESG-rådgivaren Green Soluce hjälpa er i ert hållbarhetsarbete?  

– Förvärvet är en del av vår strategi att ytterligare stärka vår ESG-rådgivningskapacitet över hela Kontinentaleuropa och möta än fler kunder och guida dem på deras hållbarhetsresa. Green Soluce har ett väletablerat nätverk av kunder, serviceerbjudande och stor kännedom och erfarenhet inom ESG. Det är en stor förstärkning och tillgång inom särskilt Frankrike, men även inom Europa. 

Vilken är den största utmaningen för fastighetsbranschen just nu, sett ur hållbarhetssynvinkel. 

– Branschens klimatpåverkan kommer främst från tillverkning av material och produkter samt från utsläpp relaterade till driftsfasen. Även om det just nu råder brist på leverantörer, material och råvaror, är utsläppen från driften den stora utmaningen. 75 procent av vårt globala fastighetsbestånd klassas som energiineffektivt och 90 procent av de fastigheter som kommer att stå 2050 är redan byggda. Det finns exempel på smarta renoveringar och ombyggnationer där man minskar byggnaders klimatpåverkan och förlänger livslängden, men de exemplen behöver blir markant fler. 

Läs mer: Oväntade effekten av coworkingtrenden: ”Finns stora hållbarhetsvinster” 

– Måste också nämna bristen på relevant kompetens. Just nu är det en stor efterfrågan på ESG-kompetens inom branschen. Ser man till fastighetsbolagens initiativ och ambitioner om klimatneutralitet, hållbarhetscertifieringar och sociala aktioner skulle vi behöva vara många fler som aktivt jobbar med dessa frågor i dagsläget för att nå klimatmålen i tid. 

Till sist, nämn ett smultronställe som du gärna besöker i sommar. 

– Järvsö i Hälsingland, en riktig pärla. Har allt jag vill kunna avnjuta av svensk sommar och otroliga leder för downhill-cykling. Som norrbottning tar jag mig gärna norröver för semester.  

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

CBRESvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.