onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

Koncernchefen väljer toppstyre i väst

Publicerad: 11 december 2017, 14:52

Mariette Hilmersson. Foto: Castellum.

Mariette Hilmersson blir ny vd på Castellum i februari nästa år. ”Jag tror att det finns förväntningar på mig både när det gäller att få saker att sätta sig efter stora förändringar, men också för att utveckla verksamheten”, säger hon till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeCastellumFramtiden förvaltningHenrik SaxbornMariette HilmerssonGöteborg

Artikeln är även publicerad i Fastighetsnytt nummer 6, 2017.

Mariette Hilmersson blir ny vd på Castellum i februari nästa år. ”Jag tror att det finns förväntningar på mig både när det gäller att få saker att sätta sig efter stora förändringar, men också för att utveckla verksamheten”, säger hon till Fastighetsnytt.

Fastighetsjuristen Mariette Hilmersson har sjutton års erfarenhet av fastighetsfrågor i olika chefsbefattningar, främst inom Göteborgs Stad, och har jobbat som vd på Framtiden i drygt tre år. Tiden på koncernbolaget som äger de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg har enligt egen utsago varit spännande och fantastisk, samtidigt som hon känner sig redo att anta nya utmaningar.

– Jag har jobbat i fastighetsbranschen länge och Castellum är en aktör som jag alltid har haft en positiv bild av. De framstår som seriösa och har ett långsiktigt tänk, men utan att ligga stilla och låta dammet lägga sig.

Hur reagerade styrelsen på beskedet?
– Jag upplevde att de var ganska ledsna och besvikna. Det är ju alltid lite känslosamt när någon slutar och vi har haft ett otroligt nära samarbete.

Hon utvecklar att engagemang är precis vad som krävs för att lyckas driva igenom stora projekt i en politiskt styrd organisation. Hilmersson vill dock inte avslöja några detaljer kring hur själva rekryteringsprocessen gick till, men enligt Castellums vd Henrik Saxborn fanns det otroligt många intressanta namn bland de sökande.

– Jag kan konstatera att det är riktigt roligt att se att vi har ett så starkt varumärke, säger han.

Lars Johansson, styrelseordförande på Framtiden, uttrycker sin besvikelse och meddelar att Hilmersson har fått lämna sin vd-post med omedelbar verkan eftersom hon själv har sagt upp sig för att gå till ett konkurrerande fastighetsbolag.

– Martin Blixt fullföljer nu uppdraget med att öka nybyggnadstakten och utveckla sju områden med offensiva satsningar. I övrigt önskar jag Mariette Hilmersson lycka till på sitt nya jobb.

Hilmersson är inte ett dugg förvånad över att Martin Blixt valdes till tillförordnad vd eftersom de två arm i arm har slitit med att samordna nyproduktionen, som tidigare låg utspridd på förvaltande bolag som Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget, men numera bedrivs i egen regi. Framtiden med dotterbolag står inför stora utmaningar främst inom nybyggnation med höga krav från kommunfullmäktige på en nybyggnadstakt om 1 400 inflyttningsklara lägenheter årligen. Tidigare låg byggtakten på drygt 300 bostäder per år.

– Vi når inte målet i år eller nästa år heller, men från 2019 och framåt kommer vi att ligga på rätt nivå, säger Hilmersson.

Hon förklarar att det helt enkelt beror på att investeringsvolymerna ökar enormt tack vare aktuella upphandlingar som kommer att vara på plats om ett par år.

Från Göteborg.

Även Castellum befinner sig i en väldigt expansiv fas och har på senare tid rapporterat betydligt starkare resultat än väntat, trots att vinsten minskat. Förvaltningsresultatet låg på 708 miljoner kronor för tredje kvartalet, vilket kan jämföras med 672 miljoner under motsvarande period 2016. Hyresintäkterna uppgick till 1 303 miljoner kronor, jämfört med 1 359 miljoner i fjol. Bolaget redovisade en vinst på 1 005 miljoner kronor för tredje kvartalet, vilket kan jämföras med 2 103 miljoner kronor i fjol.

Henrik Saxborn tycker att det är roligt att få rekrytera en tjänsteman på den här nivån till bolaget och han ser fram emot att samarbeta med henne.

– Om någon för fem år sedan hade sagt till mig att jag borde rekrytera koncernchefen för Framtiden hade jag svarat: ”Nej, du skojar med mig”. Men vi har fyllt varumärket och förändrat bolaget, vilket gör att vi kan rekrytera folk av den här kalibern.

Han säger att bolaget söker duktiga ledare som kompletterar regions- och ledningsarbetet väl. Marie Hilmersson kommer att ha region väst som sitt ansvarsområde och där har bolaget ett fastighetsvärde om totalt 17 miljarder kronor.

– Vi vill bygga ut Halmstad och centrala Göteborg, satsa på logistikverksamheten, fortsätta med hållbarhetsarbetet och etablera en mer digitaliserad plattform i region väst, säger Saxborn.

– Castellum hade tidigare dotterbolag med egna varumärken som i dag är inkorporerade i organisationen. Jag tror att det finns förväntningar på mig både när det gäller att få saker att sätta sig efter stora förändringar, men också för att utveckla verksamheten, säger Hilmersson.

Hur skulle du beskriva dig själv som chef?
– Jag är bra på att skapa engagemang och få medarbetare att känna lust och glädje inför de utmaningar och arbetsuppgifter som väntar, oftast genom att ge medarbetare frihet och stort eget mandat.

Vad tror du blir dina största utmaningar nästa år?
– Hela branschen går en period med indikationer om att konjunkturen kanske viker till mötes. Även om det inte finns några tydliga signaler så skulle jag nog säga att man rent branschmässigt måste vara extremt lyhörd för olika händelser i omvärlden.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev