lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

Klart med ny vd vid Locum

Publicerad: 28 november 2017, 15:55

Anette Henriksson blir ny vd för Locum. Foto: Lunds kommun

Vd-karusellen på Locum, Stockholms läns landstings fastighetsbolag, fortsätter. På tisdagen utsåg styrelsen Anette Henriksson till ny vd.

Ämnen i artikeln:

Locum

Vd-karusellen på Locum, Stockholms läns landstings fastighetsbolag, fortsätter. På tisdagen utsåg styrelsen Anette Henriksson till ny vd och hon efterträder därmed Gunnel Forsberg som varit tillförordnad vd sedan oktober.

På elva år har landstingsägda Locum avverkat inte mindre än nio vd:ar, varav flera temporära. Avgående Gunnel Forsberg, tidigare ekonomidirektör för Stockholmslandstinget, utsågs till tillförordnad vd för Locum när Patrik Emanuelsson valde att gå över till Heba i oktober.

I dag, tisdag, meddelade styrelsen att Anette Henriksson tar över rodret och ansvaret för bolagets utveckling.

– Hon är som klippt och skuren för tjänsten. Anette har ett starkt ledarskap och kan både fastigheter och den offentliga sektorn, säger Paul Lindquist, fastighetslandstingråd och ordförande i Locums styrelse, till Fastighetsnytt.

Anette Henriksson kommer närmast från Lunds kommun där hon varit kommundirektör sedan 2012 och har tidigare arbetat som vice vd på Akademiska Hus och ekonomidirektör för Landstinget Halland. På Locum kommer hon att leda arbetet med att förvalta och utveckla vårdfastigheterna i Stockholms läns landsting.

Nio vd:ar på elva år
Men det är som sagt ingen hemlighet att vd-karusellen på Locum snurrat snabbt och att bolaget har fått kritik för sina processer när det gäller att teckna miljardkontrakt för strategiska investeringar. Paul Lindquist försäkrar dock att den problembilden om bolaget är överdriven. Han säger att allt har skötts korrekt, även om det har funnits en del frågetecken kring vissa processer.

– Det stämmer att två vd:ar fått sparken, men Patrik Emanuelsson blev headhuntad av ett börsbolag och har gjort ett fantastiskt jobb hos oss.

Under sin tid som vd skrev han miljardkontrakt för nya vårdfastigheter.

– Han hade delegation att fatta beslut om upphandlingar, även om den rätten var mer omfattande än i de andra bolagen och förvaltningarna. Men det kände inte vi till på Locum. I dag har vi dock ändrat den delegationsrätten, så att den speglar hur det ser ut i landstinget i övrigt. Men Patrik Emanuelsson eller Locum gjorde inget fel.

Han förtydligar att det snarare var delegationsrätten på tjänstemannanivå från landstinget till Locum som var något otydlig.

Nya storprojekt väntar
Locum förvaltar i dag två miljoner kvadratmeter vårdfastigheter åt Stockholms läns landsting och har det senaste året storsatsat på den systematiska fastighetsförvaltningen. Utöver fastighetsförvaltning genomför Locum nu sitt största bygguppdrag någonsin då åtta sjukhus ska uppgraderas till en kostnad på över en miljard vardera.

– De flesta stora projekt är under genomförande. Danderyd, Huddinge, Södertälje, S:t Görans, Nacka, Sollentuna. Det kommer ytterligare projekt i Nacka och S:t Görans, som vi ska fatta beslut om under våren.

Även projekthantering och förbättring av förvaltningsverksamheten väntar och Anette Henriksson kommer att implementera den strategi som styrelsen redan har spikat när hon tillträder sin nya tjänst i mars-april.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev