Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Jämställdheten backar inom fastighetsbranschen

Publicerad: 5 oktober 2020, 13:51

Coronapandemin har bromsat framstegen inom jämställdhet för svenska börsbolag. Det visar stiftelsen Allbrights senaste rapport.


Ämnen i artikeln:

AllbrightJämställdhetAmanda LundetegAtrium LjungbergWallenstam FastigheterBonavaCatellaCastellumJohn MattsonCorem Property GroupWihlborgs FastigheterKlövern FastigheterHelabaDiös FastigheterStendörren Fastigheter

Förra året nådde fastighetsbranschen, som lyfts fram som ett positivt exempel under flera år, en milstolpe. Som första bransch hade man nått en jämn könsfördelning (40/60) i ledningsgrupperna. 

Läs även: Löfvens rundabordssamtal får kritik - ett fiasko i jämställdhet

I år backar branschen tillbaka och landar på 38 procent kvinnor i ledningsgrupper. Ingen bransch har längre en jämn könsbanans enligt den nya rapporten. 

– I fjolårets rapport blev fastighetsbranschen den första att nå 40 procent kvinnor på ledningsgruppsnivå. Förhoppningen var då att detta skulle bli startskottet för fler jämställda branscher. Nu fanns ju en föregångare att lära och inspireras av. Istället för fler jämställda branscher ser vi i år att fastighetsbranschen återigen halkat ned till 38 procent kvinnor. Till skillnad från i fjol finns det i år knappt några framsteg värda att fira, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg i rapporten. 

Jämställda ledningsgrupper dröjer

Enligt rapporten är vi, i denna takt, 15 år bort från jämställda ledningsgrupper. 

Men enligt Amanda Lundeteg är det mest oroande i årets rapport att utvecklingen i styrelserna står helt stilla, för tredje året i rad. 

Läs även: Mest jämställda branschen har lång bit kvar

Ett positivt exempel som lyfts fram i rapporten är fastighetsbolaget Nyfosa som tar en delad förstaplats i årets rankning. 

– Med 50 procent kvinnor i både ledningsgruppen, på linjepositionerna i synnerhet och med jämställd representation även i styrelsen har bolaget klart talang för att rekrytera jämställt, skriver man i rapporten. 

Andra fastighetsbolag som platsar på Allbrights gröna lista är Eastnine, Atrium Ljungberg, Wallenstam, Magnolia Bostad, Bonava, Catella, Castellum, John Mattsson, Corem, Wihlborgs, Klövern, Hela, Diös och Stendörren. 

På den röda listan, där det inte finns en enda kvinna i ledningsgruppen, hittar vi Serneke.

Trots allt är fastighetsbranschen med sina 38 respektive 36 procent kvinnor i ledningsgrupp och styrelse, fortsatt i topp bland alla branscher sett till jämn könsfördelning. 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.