lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

Hedenberg tar paus: "Sedan vill jag bidra med min kunskap"

Publicerad: 20 april 2023, 14:36

Åsa Hedenbergs Specialfastigheter är i planeringsfas för uppförande av flera polishus runt om i riket. Landets kanske mest kända polishus, kvarteret Kronoberg på Kungsholmen, ägs av bolaget.

Foto: Specialfastigheter/Wikimedia

Efter nio år som vd för Specialfastigheter slutar Åsa Hedenberg den sista juni. Hon inleder med sex månaders paus för att få tid för barnbarnen och sommarstugan i Skärgården. Sedan startar en karriär som konsult inom branschen: "Det vore roligt att bidra med min breda fastighetskunskap", säger hon.

Ämnen i artikeln:

Specialfastigheter

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Åsa Hedenberg har under sina år som vd för Specialfastigheter sett bolagets fastighetsvärde och personalstyrka dubbleras. Och den tråkiga utvecklingen i omvärlden gör så att det statliga bolagets säkerhetsklassade tjänster fortsätter att efterfrågas.

Efterträdaren Alexandra Laurén, som börjar till hösten, kommer att få mycket att stå i.

– Vi har så vansinnigt mycket i vår projektportfölj, säger Åsa Hedenberg till Fastighetsnytt.

Vad kommer du göra istället?
– För det första tänker jag ta en paus under hösten. Sedan är planen att jobba som konsult och ta interims- och styrelseuppdrag. Jag är föreslagen till Ikano bostads styrelse. Det vore roligt att använda min breda fastighetskunskap med erfarenhet från både kommersiellt, bostad och nu säkerhetsfastigheter. Men jag vill inte ha ett operativt arbete, jag har ju varit vd i många år.

Hur har Specialfastigheter förändrats sedan du klev på som vd 2014?
– Fokus på säkerhet har ökat enormt. Marknadsvärdet har i stort sett dubblerats [36 miljarder i dag]. Vi har även dubblerat personalstyrkan och gått från 120 när jag började till dagens 220.

Sverige är på väg in i Nato vilket innebär att det finns hot om attacker mot våra kunder.

Vilka faktorer påverkar efterfrågan?
– Dels det geopolitiska läget där Sverige är på väg in i Nato, vilket innebär att det finns hot om attacker mot våra kunder. Vi tittar mycket på hur man kan förstärka både det fysiska skyddet och framför allt informationssäkerheten.

– Dels utveckling mot en ökad kriminalitet och mot fler affärshemligheter. Just affärshemligheter är det många företag missar att det finns en sekretes om och som man bör ta hänsyn till.

Hur kan ni som fastighetsbolag bidra till den säkerheten?
– Det är framför allt informationssäkerheten som man måste ha koll på. Hela Specialfastigheter är certifierade för informationssäkerhet och det tror jag vi är rätt ensamma om – att hela bolaget är certifierat.

Hur ser behovet ut framåt när det gäller anstalter?
– Kriminalvården är uppe stabsläge och sliter allt vad de kan för att få till boendeplatser. Vi lämnade över 562 platser under första kvartalet i år. Just nu analyserar vi Tidöavtalet som också innebär fler boende på anstalter. Så man kommer att ha ett enormt ökat behov.

Är det några fler än Kriminalvården som har behov?
– Statens Institutionsstyrelse har stort behov av utvecklade lokaler. De jobbar vi väldigt intensivt med. Och polishus har vi fyra stycken som rullar. Där är det säkerhetsaspekten som i många fall måste tillgodoses i de gamla lokalerna.

Hur ser dina inledande ledighetsplanerna ut?
– Jag ska få mitt sjätte barnbarn när som helst så jag kommer ägna mig åt barn och barnbarn i ett halvår. Sedan har jag en sommarstuga i Skärgården som ska renoveras. Efter det kommer jag nog bli sugen på att börja jobba igen.

Åsa Hedenberg

Utbildning: Civilingenjör, Lantmäteri KTH.
Födelseår: 1961.
Aktuell: Avgår som vd för Specialfastigheter till sommaren. Varit vd inom det statligt ägda bolaget sedan 2014.

Tidigare yrkeserfarenhet: Vd Huge Fastigheter, vd Uppsalahem, marknadsområdeschef AP Fastigheter, chef utvecklingsfastigheter SEB asset management, fastighetschef Hantverks- och Industribyggen, fastighetschef Skanska Fastigheter,
Styrelseuppdrag: Avgående ledamot i Bonava. Föreslås som ny ledamot i Ikano bostad.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev