Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Förstå din kund – genom att anställa den

Publicerad: 27 januari 2016, 17:00

Illustration: Petter Furå.

När Anders Blomkvist hoppade från investerarsidan till rollen som affärsutvecklare på arkitektbolaget Equator, var det en och annan som höjde på ögonbrynen. Att ha en investerare inhouse är något som inte förekommer särskilt ofta. Enligt Anders är hoppet dock inte så långt som man kan tro.


Ämnen i artikeln:

Equator Arkitekter

Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer sex, 2015.

Anders Blomqvist har länge jobbat på investerarsidan, senast som Portfolio Manager på Niam Fund V. När han istället hoppade över till rollen som affärsutvecklare på arkitektbolaget Equator var det en och annan som höjde på ögonbrynen. Att ha en investerare inhouse är något som inte förekommer särskilt ofta. Enligt Anders är hoppet dock inte så långt som man kan tro.

Anders pappa har under hela hans liv drivit ett arkitektkontor, vilket har bidragit till att intresset för arkitektur varit mer eller mindre närvarande under hela hans uppväxt.

– Till en början var det mer ur ett estetiskt perspektiv, men efter att ha jobbat i fastighetsbranschen länge har det även blivit ur ett affärsmässigt perspektiv.

Efter tio i branschen sökte sig Anders aktivt mot en annan del av den. Efter att ha sysslat med affären ville han söka sig mot andra värden än bara pengar.

– Jag har under ett antal år funderat över arkitektens roll i fastighetsbranschen och hur samspelet med investerare och byggherrar fungerar. Jag skulle vilja förändra synen som arkitekten har på sig själv och hur resten av branschen ser på arkitekten, säger han.

Anders Blomkvist. Foto: Equator.

Anders Blomkvist. Foto: Equator.

Han har bland annat funderat över om var arkitekten hamnar i en investeringskalkyl om man hamnar på intäkts- eller kostnadssidan.

– Min erfarenhet säger att de flesta svarar kostnadssidan. Varför är det så när mervärdet av en skapad byggrätt eller väl utformad yta är så otroligt mycket högre än kostnaden för att anlita arkitekten?

I branschen talas det mycket om vikten av att förstå sin kund, något som enligt Anders är lätt att säga med svårt att göra. Equators svar på det var alltså att helt enkelt anställa sin kund – anställa Anders.

– Rent generellt tror jag att branschen skulle må bra av mer korsbefruktning mellan disciplinerna för att utmana invanda mönster och föra branschen framåt.

Hur gör ni när ni kombinerar arkitekturen med mer analytisk affärskompetens – rent praktiskt?
Genom att vi bättre förstår vem kunden är, hur den fungerar och vilka behov den har i olika projekt och investeringar kan vi anpassa vår rådgivning därefter. Det är exempelvis väldigt stor skillnad på om kunden är en svensk institution eller en utländsk fond. Ett konkret exempel är att våra programhandlingar eller analyser inte bara ser till byggnadens eller platsens bästa utan även innehåller kassaflödesanalyser för att lyfta fram projektets ekonomiska förutsättningar och genomförbarhet.

Anders hoppas att han genom sin investerarbakgrund kan vara bryggan mellan investeraren och arkitekten.

– Jag kan kommunicera investerarens budskap till arkitekten och vice versa. Detta kommer att stärka vår rådgivningskapacitet och resultera i ännu bättre lösningar för våra kunder.

Samtidigt menar Anders att det är en stelbent bransch han verkar i.

– Förändring tar tid. Branschen har en invand syn på arkitektens roll som inte är optimal för vårt gemensamma mål – att genomföra bra projekt. Det är en pedagogisk uppgift att förklara både för oss själva och för branschen att vi behöver tänka på ett annat sätt för att nå dit, avslutar Anders.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Equator Arkitekter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.