torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

Fastighetsföretagen rekryterar kompetens av varandra

Publicerad: 23 juni 2014, 08:55

Enligt Fastighetsbranschens Utbildningsnämnds (FUs) undersökning KUB 2014 så rekryterar fastighetsföretagen 90 procent av sina fastighetschefer från varandra.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsbranschens UtbildningsnämndFastigo

För yrkesrollerna fastighetsingenjör och fastighetsförvaltare är andelen 75 procent och ett snitt för samtliga yrkesroller är 65procent.

Våren 2014 genomförde FU en studie av branschens utbildnings- och kompetensbehov kallad KUB 2014, vilket står för Kompetens, Utveckling och Behov.

Branschintern rekrytering
KUB 2014 visar att i de rekryteringar som genomförts under 2013 har företagen framför allt hämtat sin kompetens från andra fastighetsföretag. Enligt FU är de svarande företagen generellt försiktiga med att anställa unga direkt från utbildning, yrkeserfarenhet värderas högt. För fem av sju yrkesroller anger de svarande att det i hög grad varit svårt eller mycket svårt att rekrytera.

Utbildningsystemet klarar endast att försörja branschen med cirka 20 procent enligt FUs interna kartläggning.

– Vi som arbetsgivarföreträdare vill nu att beslutsfattare tar sitt ansvar omgående då fastighetsbranschen är en stor aktör inom alla politiska områden. Det behövs fler och bättre utbildningar och fler utbildningsplatser på högskola och universitet, yrkeshögskola och gymnasium riktade direkt mot branschen. Branschen i sin tur måste också bli bättre på att anställa unga, kommenterar Mona Finnström, vd Fastigo, Peter Lindgren, Avtalsansvarig Almega Fastighetsarbetsgivarna samt Christer Johansson, Avtalsansvarig för fastighet och ideella organisationer KFO, i ett pressmeddelande.

Ett antagande som fanns inför KUB 2014 var att pensionsavgång skulle vara det främsta skälet till rekrytering. De svarande företagen visar däremot att det endast är 27 procent av rekryteringen som beror på pensionsavgång, den stora andelen är annan ersättningsrekrytering.

Undersökningen
Undersökningen har en svarsfrekvens på 27 procent. Detta medför att resultatet ska ses utifrån de svarande och inte bör generaliseras i större utsträckning. Undersökningen omfattar inte verksamhet inom kommun och landsting. Mer om urval och metod går att läsa på FUs webbsida.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande FU

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev