tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

Fastighetsbranschen har enats om yrkesroller

Publicerad: 19 april 2012, 13:01

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) har fattat beslut om att inte längre använda begreppet Yrkesnomenklatur som ersätts av det mer etablerade begreppet Yrkesroller.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Styrelsen beslutade också att fastighetsvårdare utgår och yrkesrollsnivåer införs samt exempel på yrkestitlar. Dessutom har en kodnyckel införts och branschens yrkesroller synkroniserats med Europeiska och Nationella kvalifikationsramverket.

Tillsammans med verksamhetsansvarig Madeleine Rietschel har en arbetsgrupp (Anna-Lena Lehto, Fastigo, Uppsalahem, Cecilia Söderström, Almega, Vasakronan,  Ylva Boman, Riksbyggen,  Anna Lövgren, Unionen,  Magnus Pettersson, Fastighetsanställdas förbund) haft ett uppdrag att göra en översyn av branschens yrkesnomenklatur.

Arbetsgruppen har sedan förra året processat fram ett antal steg i att stabilisera branschens yrkesroller. Arbetet har genomförts i samarbete och i samråd med styrelsens Valideringsråd, SCB och Arbetsförmedlingen. Arbetsgruppen tycker att ordet Yrkesnomenklatur är förlegat och ordet Yrkesroller stämmer mer i tidens anda.

Enligt FU behöver branschen nyrekrytera 10 000 nya medarbetare på 10 år, bara i pensionsavgångar. Yrkesrollen Fastighetsvårdare utgår med anledning att rollen aldrig har innehållsbestämts, sedan 2005. De fem yrkesrollerna är Fastighetsskötare, Fastighetsvärd, Fastighetstekniker, Fastighetsingenjör och Fastighetsförvaltare.

I denna nu reviderad upplaga framgår de fem yrkesrollerna med exempel på titlar under varje yrkesroll. Som jämförelseverktyg har en kodnyckel införts för att underlätta jämförelse mellan, Fastigos, Almegas och Riksbyggens yrkeskoder.

Arbetsgruppen har fått fortsatt uppdrag att utreda om fler yrkesgrupper ska ingå exempelvis fastighetschef, fastighetsekonom, uthyrare, miljövärd med flera.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev