Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Rekrytering

Färre anställda på samma yta

Publicerad: 10 April 2012, 06:17

Colliers International analyserar efterfrågan på kontor i sin senaste rapport om Generation Y. Colliers tror att fram till 2030 kommer efterfrågan på kontorsyta att förbli på en nivå liknande dagens.


Ämnen i artikeln:

Colliers

Med en krympande andel kontorsbaserade anställda och uppkomsten av alternativa arbetsplatsstrategier (AWS), särskilt distansarbete är frågan om det traditionella kontoret har sett sina bästa dagar? Inte enligt Colliers Internationals senaste White paper om lokalplanering och arbetsplatsens framtid.

Detta beror framför allt på det växande behovet på flexibel, samarbetsvänlig yta och generösare och personlig skrivbordsyta. Denna efterfråga kommer att resultera i en ökning av mängden yta som efterfrågas per kontorsanställd, vilket motverkar nedgången i de kontorsbaserade anställda och den framväxande trenden av flexibelt arbete och distansarbete.

Damian Harrington, director of Research vid Colliers International och författare Generation Y White Papers, kommenterade: “Budskapet är, på det hela taget, att vi inte tror att det kommer att bli någon tydlig förändring (nedgång) i mängden yta som efterfrågas för traditionella kontorsändamål inom de närmaste 15–20 åren, trots en nedgång i antalet kontorsbaserade anställningar.”

Vad man troligtvis kommer att se, enligt Colliers, är en avsevärd förändring i hur kontorsyta används och gestaltas.  För byggföretag och hyresvärdar kommer det att vara av största vikt att erbjuda rätt sorts yta när det gäller framgången hos en kontorsportfölj. Ytan bör vara flexibel för förändringar i planlösning för olika arrangeman och tillhandahålla sådana behov och de hållbara byggnadslösningar som innehavare och investerare nu efterfrågar. Detta är inte enbart ett behov från ett företagsperspektiv, utan också från personalen själv.

Ytterligare resultat från Colliers Internationals White Paper om Ytplanering och framtiden för arbetsplatsutformning:

-  Ur ett företagsperspektiv är ytoptimering (79 procent) och kostnadsbesparingar (74 procent) de viktigaste skälen för företag att implementera alternativa arbetsplatsstrategier.
- Hemmabaserat arbete (89 procent) och drop-in-ytor eller kontorshotell (82 procent) toppar listan över AWS-krav från de anställda.
- Enligt International Data Corporation översteg antalet mobil personal en miljard människor år 2010, vilket är ett antal som förväntas växa med 6 procent per år över de närmaste åren.
- Den ökande trenden mot distansarbete kommer att hjälpa till att driva på efterfrågan på skräddarsydda datacentra, eftersom IT-lagring och ledning läggs ut i ökande omfattning.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Colliers

Ämnen i artikeln:

Colliers

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.