fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

Exit Ilija Batljan – aktien rusade

Publicerad: 2 juni 2023, 12:21

Ilija Batljan (t v) grundade SBB 2016 och blev samtidigt bolagets vd. Nu lämnar han posten, Leiv Synnes (t h) tar över.

Foto: SBB/Castellum

Ilija Batljan lämnar vd-posten på SBB. Han ersätts av Leiv Synnes, CFO på Akelius, som redan på måndag kliver på sitt nya uppdrag. "Det har varit både ett nöje och underhållande att arbete med Leiv", säger Akelius vd Ralf Spann till Fastighetsnytt. Aktien tog ett glädjeskutt efter nyheten på fredagseftermiddagen.

Ämnen i artikeln:

SvepetIlija BatljanSBB FastigheterLennart Schuss

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Ilija Batljan var med och grundade SBB 2016 och har suttit på vd-posten sedan dess.

I ett pressmeddelande skriver SBB att bolagets styrelse och Batljan har enats om att "ett nytt ledarskap är det bästa för SBB". Han kvarstår dock som ledamot av bolagsstyrelsen.

Läs också: SBB: Från 158 miljarder till skräpstatus på 16 månader

Ersätter honom, från och med nästa vecka på måndag, gör 52-årige Leiv Synnes som i dag är CFO och vice vd på Akelius.

Synnes började på Akelius för snart 20 år sedan och haft olika roller innan han 2014 blev bolagets CFO. 2020 kombinerade han rollen med att även bli bolagets vice vd.

Akelius vd Ralf Spann säger till Fastighetsnytt att det har varit ett nöje att arbeta tillsammans med Synnes, vilket han har gjort sedan 2006.
– Det har varit både ett nöje och underhållande, vilket är en väldigt ovanlig kombination i vår branschen.

Han lyfter fram Castellum-affären i oktober som ett exempel på framgångsrikt samarbete mellan de bägge:
– Det var inte bara min affär utan det handlade om ett bra teamwork mellan mig och Leiv. Vi gjorde några större transaktioner tillsammans.

SBB skriver i sitt pressmeddelandet att Synnes har "rätt erfarenhet och är den bäst lämpade personen att leda bolaget och bistå styrelsen i genomförandet av den strategiska översynen".

Leiv Synnes är förutom Akelius CFO och vice vd även styrelseledamot i Castellum.

Akelius skriver i sitt pressmeddelande att bolaget omgående inleder processen med att hitta en ersättare.

Läs också: Roger Akelius om SBB-krisen: “Kan köpa för 40 miljarder utan lån”

– Som grundare och stor aktieägare i SBB ligger det i min roll att ta ansvar i en utmanande tid. Utnämningen av Leiv Synnes är ett utomordentligt val av vd som ger SBB bästa tänkbara förutsättningar framåt. Jag vill passa på att tacka alla fantastiska medarbetare på SBB som genom åren arbetat outtröttligt sida vid sida med mig. Min tro på SBB är intakt och jag kvarstår som styrelseledamot, säger Ilija Batljan själv, i en kommentar.

SBB:s styrelseordförande Lennart Schuss hyllar Ilija Batljans insatser för bolaget i samma pressmeddelande:

– Arbetet med den strategiska översynen fortskrider oförändrat och enligt plan. Med Leiv Synnes som ny verkställande direktör tillförs SBB en ny, mycket kvalificerad kraft som med fullt fokus kan leda bolaget och bistå styrelsen i den strategiska översynen. När nu Ilija Batljan lämnar över vd-posten vill jag rikta ett tack till honom för hans fundamentala insats i att utveckla SBB till Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur, och styrelsen ser fram emot Ilijas fortsatta bidrag i rollen som styrelseledamot.

SBB:s aktie handelsstoppades en tid på fredagseftermiddagen efter nyheten om Batljans avgång, men klockan 14.45 återupptogs handeln och aktien stängde upp 53 procent.

Fastighetsnytt har sökt Ilija Batljan för kommentarer.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev