lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

Docent i fastighetsekonomi tar över styret i Klimatpolitiska rådet

Publicerad: 2 augusti 2022, 08:34

Cecilia Hermansson och Björn Sandén blir nya ordföranden för Klimatpolitiska rådet. Foto: Elisabeth Ohlson

Regeringen har utsett Cecilia Hermansson till ny ordförande och Björn Sandén till ny vice ordförande i Klimatpolitiska rådet från den 6 september.

Ämnen i artikeln:

SvepetRegeringenKlimatanpassning

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Jag ser fram emot att leda Klimatpolitiska rådets arbete under en kritisk period. Rådet har en viktig roll i att bidra till att den nationella politiken håller kursen mot klimatmålen även när andra kriser kräver mycket uppmärksamhet, kommenterar Cecilia Hermansson, nuvarande vice ordförande.

När hon blir ordförande den 6 september kliver nuvarande ledamot Björn Sandén in som ny vice ordförande, enligt rådets eget förslag. Cecilia är docent och forskare i fastighetsekonomi och finans vid KTH samt tidigare bland annat chefekonom vid Swedbank och ledamot av Finanspolitiska rådet. Hon har varit rådets vice ordförande 1,5 år. 

Läs även: Analys: Det kommer att krävas allt mer och bättre hållbarhetsrapportering

Björn Sandén har varit ledamot av Klimatpolitiska rådet i drygt ett år och är professor i innovation och hållbarhet på Chalmers tekniska högskola.

– Industrins omställning mot fossilfrihet och nollutsläpp får allt större uppmärksamhet. Det är en lovande utveckling men för att uppnå klimatmålen krävs fortsatt att politiken skapar rätt förutsättningar för innovation, introduktion och snabb uppskalning av hållbara lösningar, kommenterar Björn Sandén.

Nuvarande ordförande Johan Kuylenstierna lämnar rådet för att tillträda tjänsten som generaldirektör för forskningsrådet Formas. 

– Klimatpolitiska rådet har byggt upp en stark ställning som oberoende granskare av den samlade politiken som förs för att nå klimatmålen. Arbetet tillsammans med ledamöter från så många olika expertområden har varit oerhört stimulerande och jag kommer att fortsätta att följa rådets arbete med stort intresse, kommenterar Johan Kuylenstierna.

Han har varit ledamot av rådet sedan starten den 1 januari 2018, först i rollen som vice ordförande och under de senaste ett och ett halvt åren som rådets ordförande.

Rådets årliga rapport med utvärdering av regeringens politik i förhållande till klimatmålen kommer att presenteras i mars 2023.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev