Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Branschens chefer dåliga på hållbarhet

Publicerad: 29 november 2018, 16:00

Woman hand planting young tree on black soil as save world concept

Kunskapen om hållbarhet och leverantörernas arbete är låg eller obefintlig bland många chefer på Sveriges största bolag. Det visar en ny rapport från SB Insight. Allra värst är situationen i fastighetsbranschen som harvar i botten av totalrankingen.


Kunskapen om hållbarhet och leverantörernas arbete är låg eller obefintlig bland många chefer på Sveriges största bolag. Det visar en ny rapport från SB Insight. Allra värst är situationen i fastighetsbranschen som harvar i botten av totalrankingen. “Den höga nivån av okunskap är uppseendeväckande”, säger rapportbolagets vd, Erik Elvingsson Hedén.

Drygt 60 procent av cheferna i samtliga branscher vet överhuvudtaget inte vad deras egna underleverantörer gör inom hållbarhet, särskilt när det gäller socialt ansvarstagande kring arbetsvillkor, antikorruption och jämställdhet. Det visar Sustainable Brand Index B2B som släpps för andra året i rad.

– Beslutsfattarna sitter på mest pengar och har störst möjlighet att påverka positivt genom sina investeringar. Men vi ser att de inte hänger med, säger Erik Elvingsson Hedén, vd på SB Insight, till Fastighetsnytt.

Detta trots att hållbar utveckling är ett frekvent samtalsämne i dagens samhälle.

Vad beror det på?
– Jag tror att man lägger alltför mycket ansvar på bolagens hållbarhetschefer, både från köp- och leverantörssidan, trots att de har minst påverkan på affären.

Han utvecklar att hållbarhetschefer mestadels kommunicerar sinsemellan, utan att prata direkt med de chefer som faktiskt ansvarar för inköp eller upphandlingar.

– De för rätt kommunikation men till fel personer, vilket är ineffektivt och sker fortfarande trots att frågan diskuterats de fem senaste åren.

Även fokusen på hållbarhetsredovisningen är onödigt stor, enligt rapporten.

– Bara 3 procent av beslutsfattarna uppger att den är en relevant källa för deras inköpsbeslut.

Det som sticker ut lite extra är att fastighetsbranschen hamnar allra sist på listan, tillsammans med bolag inom försäkring, pension och telekom.

– Den höga nivån av okunskap är uppseendeväckande i överlag, oavsett bransch.

Det finns förstås vissa undantag. NCC, Riksbyggen, Skanska och Vasakronan har exempelvis varit väldigt aktiva med att lyfta de här frågorna utåt i sin kommunikation.

– Många fastighetsbolag gör väldigt mycket, inte minst kopplat till energi som är en stor fråga i branschen. Men generellt sett är branschen lågintensiv och inte särskilt kvalitativ i sin hållbarhetskommunikation gentemot kunder jämfört med andra.

Hur påverkas branschen av det?
– Eftersom man arbetar väldigt långsiktigt och knyter långa avtal så riskerar bolagen att fastna med projekt som inte alls är lika hållbara som de skulle kunna vara.

Industri- och tillverkningsbranschen klarar sig bäst i jämförelsen och Hedén tror att det beror på att hållbarhetsfrågan är mer integrerad i affärserbjudandet.

– Bygg- och fastighetsbolag har väldigt bra koll på sitt eget arbete, men det fallerar oftast i leverantörsledet som de vet alldeles för lite om.

Många väljer helt enkelt pris framför hållbarhet, samtidigt som underleverantörer ofta används som Svarte Petter när något går snett, förklarar han. Men tror samtidigt att ett uppvaknande väntar bolagen redan nästa år.

– Utvecklingen går i rasande fart och fler bolag måste höja kraven och konkurrenssätta sina leverantörer mer, både när det gäller privata och offentliga upphandlingar.

Ett tydligt problem är att hållbarhetsfrågan initialt prioriteras i anbudsprocessen, men inte i längden.

– För många blir ändå priset avgörande i slutändan och det är förstås också viktigt i en marknadsekonomi, men det ena behöver inte utesluta det andra. Hållbarhet fyller ett värde.

Fakta om Sustainable Brand Index

- Nordens största studie om hållbarhet.
- Studien har genomförts sedan 2011 bland konsumenter och 2017 bland beslutsfattare. Målgruppen är exekutiva beslutsfattare med inköpsansvar på bolag med över 500 miljoner kronor i omsättning.
- Studien genomfördes under september–november 2018.
- Totalt intervjuades 1 000 beslutsfattare om 1o3 företags miljö- och sociala ansvarstagande, hur hållbarhet påverkar inköpsbesluten och hur de prioriterar hållbarhet internt.

Källa: SB Insights

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev