fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

Bonavas ordförande: Så ska nya vd:n få lönsamheten och aktien att lyfta

Publicerad: 26 november 2020, 15:38

Bonavas styrelseordförande Mikael Norman. Foto: Bonava

Bonava har en tuff tid bakom sig. Men nu lägger styrelsen sina kort på bolagets nya vd Peter Wallin, tidigare finanschef på Ratos och Skanska. ”Det känns bra, vi har hittat rätt person” säger styrelseordförande Mikael Norman till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Bonava

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


I september meddelade Bonavas styrelse att Joachim Hallengren, vd sedan slutet av 2015, tvingas lämna sitt uppdrag efter bolagets lönsamhetsproblem och börsmisslyckanden. I dag blev det känt att Peter Wallin, tidigare finanschef på Ratos och Skanska, ska ta över rodret i februari. 

Hur känns det att ta in en ny vd i en så brant uppförsbacke?

– Det känns bra för vi har hittat rätt person. Peter Wallin uppfyller alla kriterier för rollen. Han är en internationellt meriterad ledare med strategisk höjd och stor fokus på bostadsutveckling, säger styrelseordförande Mikael Norman till Fastighetsnytt.

Hur höga mål har ni satt för Peter Wallin?

– Vi har inte satt några siffermässiga mål, utan har gett honom öppna kort. Vi förväntar oss att han med sin erfarenhet tar ledningen i bolaget, går igenom vilka kort han har på handen och sedan kommer tillbaka till oss med en affärsplan och värdeskapande strategisk inriktning. 

Läs även: Bonava skär ner i Finland – 60 kan få gå 

Bonavas rörelseresultat sjunker. Foto: Q3 rapport, Bonava.

Läget i Finland har förbättrats

Bonava ökar omsättningen något sedan i fjol, mycket tack vare spekulationsprojekt, högre snittpriser per bostad och fler hyresrätter, men halverar rörelseresultatet bland annat på grund av senaste tidens omstruktureringar.

– Vi har haft problem i Finland, som vi börjar rulla av nu, säger Mikael Norman. 

Året inleddes med en omstrukturering i grannlandet för att förbättra lönsamheten, vilket gjorde att 60 personer riskerade att få gå. 

Väntar något liknande i Sverige? 

– Nej. Vi har inte kommunicerat något av det slaget här.

Enligt den senaste kvartalsrapporten har antalet anställda minskat med 31 personer jämfört med 2019, följt av korttidspermitteringar i både Finland och Norge. 

Stora utmaningar kvarstår

Förutom omstruktureringen så har även coronapandemin satt tydliga spår på resultatet, enligt Mikael Norman. 

– Folk kan inte vistas tillsammans som man gör normalt och det märks framför allt på bolagets visningar och säljsiffror. Däremot har projekten löpt på relativt ostört. Q3-rapporten är därmed bra och ett steg åt rätt håll om man tittar på marknadens förväntningar.

Läs även: Bonava: ”Vi är inte nöjda” 

När den avgående vd:n Joachim Hallengren invigde Bonava på Stockholmsbörsen 2016 så utvecklades kursen väl inledningsvis och nådde sin topp året efter. Men sedan dess har det mest gått utför. 

Hur ska Bonava lyckas få fart på aktien? 

– Det brukar finnas en stark koppling mellan hur bolaget och aktien presenterar. Vi har inte varit nöjda med vår resultatutveckling, men blickar nu framåt. Företagsvärde skapas när bolaget växer och då följer aktien med.

Det återstår dock att se vilken inriktning Peter Wallin väljer när han tar över rodret nästa år. 

– Han börjar i februari och ska först resa runt, om pandemin medger det. Han behöver också ta fram en inriktning som både han och ledningsgruppen tror på, som sedan diskuteras med styrelsen, säger Mikael Norman. 

Mer om Peter Wallin

• Han har en lång bakgrund inom Skanska, där han bland annat var CFO mellan 2011 och 2018, samt ansvarig för projektutveckling av kommersiella projekt och bostäder. 

• Var under en period parallellt med CFO-rollen linjechef med ansvar för Skanskas byggverksamhet i Storbritannien, Polen och Tjeckien. 

• De senaste två åren har han varit finanschef för investeringsbolaget Ratos och ansvarig för affärsområdet bygg. 

• Sedan februari 2020 har han varit arbetande styrelseordförande för det norska byggbolaget HENT.

 

Källa: Bonava

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev