Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Bonavas ordförande om vd-bytet: ”Vi vill ha en person som kan ta bolaget vidare”

Publicerad: 29 september 2020, 10:53

Joachim Hallengren, avgående vd på Bonava, och Mikael Norman, styrelseordförande i Bonava.

Montage: Bonava

Bonavas styrelse fattade beslutet att Joachim Hallengren slutar som vd. Nu söker bolaget en ny vd som ska öka lönsamheten i bolaget på ett sätt att det ger effekt på aktiekursen. Det säger Mikael Norman, styrelseordförande i Bonava, i en intervju med Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Bonava

På måndagen kommunicerade fastighetsbolaget Bonava att Joachim Hallengren lämnar vd-posten, men att han kvarstår i rollen under övergångsperiod.

Bakgrunden är att Bonava, som var ett affärsområde inom NCC fram till 2016, hade en aktiekurs som utvecklades inledningsvis väl efter att verksamheten noterats som eget bolag, men som under det senaste året tappat i förhållande till jämförbara bolag.

Har man följt det här ett tag så vet man att där vi haft problem är i Norden och i Sverige.

Mikael Norman, styrelseordförande för Bonava, säger till Fastighetsnytt att bolaget nu söker en vd som främst kan vrida upp lönsamheten på ett sätt att det också tydligt märks på aktien.  

– Har man följt det här ett tag så vet man att där vi haft problem är i Norden och i Sverige. Vi har agerat för att öka lönsamheten men hela bolaget behöver bli lönsammare och ge effekt på börskursen, säger Mikael Norman.

När Bonava summerade andra kvartalet för 2020 så ökade omsättningen till 3,5 miljarder kronor men rörelseresultatet minskade till 56 miljoner kronor. Såväl omsättning som resultat kom in lägre än prognoserna. 

Läs även: Bonava byter vd – Joachim Hallengren lämnar

Enligt Mikael Norman har Bonava i Sverige drabbats hårt av den prispress på bostäder som uppstod i Sverige för något år sedan. En annan delförklaring är att Bonava brottas med att få en organisation på plats i Sverige och Norden som mer liknar den bolaget har i Tyskland. 

– Vi håller på att bygga upp kapacitet för produktion, det som tidigare gjordes inom ramen för NCC innan vi blev ett separat noterat bolag. Det är långa ledtider och komplicerade processer. I Tyskland fanns hela den organisationen på plats vid noteringen. Här i Norden har vi hållit på att bygga upp den vartefter, säger Mikael Norman.

Valde Joachim Hallengren själv att sluta eller blev han ombedd att göra det?

– Det här var styrelsens beslut. Däremot är han kvar under en övergångsperiod.

Kommer ni att ha en ny vd på plats före årets slut tror du?

– Svårt att veta. Vi vill ha den person som vi tror är allra bäst för det här, som kan ta bolaget vidare. Det får ta den tid det tar. 

Tror du att den här personen finns i Sverige?

– Det återstår att se, säger Mikael Norman.

 

 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Bonava

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.