tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

Bli ett proffs på att nätverka – lär av Omid Noghabais bästa tips

Publicerad: 9 december 2019, 04:00

Omid Noghabai, finanschef på Serafim Fastigheter, är ett proffs på att nätverka och hade en fullbokad kalender under Business Arena Stockholm tidigare i höstas.

Stannar du hellre hemma än minglar och byter visitkort? Omid Noghabai, ordförande för talangnätverket Merc förklarar varför du bör tänka om – och delar med sig av sina bästa tips för framgångsrikt nätverkande.

Ämnen i artikeln:

MercOmid Noghabai

Stannar du hellre hemma än minglar och byter visitkort? Omid Noghabai, ordförande för talangnätverket Merc förklarar varför du bör tänka om – och delar med sig av sina bästa tips för framgångsrikt nätverkande.

Omid Noghabai är finanschef på Serafim Fastigheter men även ordförande för och medgrundare av talangnätverket Merc. Nätverket riktar sig till unga talanger i Stockholms fastighetsbransch. Organisationen skall underlätta utbyte av arbetslivserfarenheter, sammankoppla medlemmarna med framträdande bolag i branschen samt möjliggöra möten med seniora profiler i branschen.

– Vi valde att starta Merc eftersom vi upplevde ett stort glapp mellan unga talanger och arbetsgivare i branschen. Arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens och talanger har många gånger svårt att veta vilken väg de skall gå, vilka möjligheter som finns och hur man kommer i kontakt med arbetsgivare på bästa sätt. Vi är övertygade om att det finns ett ömsesidigt utbyte, säger Omid Noghabai.

Läs även: “Varför stoppar politikerna huvudet i sanden?”

I dag har Merc 70 medlemmar fördelade på två grupper, och en tredje grupp är på gång.

– Vi har ambitionen att växa och öka synligheten. Vi ska utöka antalet grupper och en ny grupp lanseras redan vid årsskiftet, säger Omid Noghabai.

Ingen åldersgräns

Någon skarp åldersgräns finns inte inom Merc.

– Det är svårt att definiera en ”ung talang”, men vi tänker oss någon som är mellan 20 till 35 år och det är viktigt att personen i fråga jobbat minst ett till två år i branschen för att den skall få ut så mycket av nätverket som möjligt.

Den första gruppen inom Merc är i dag mellan 30 och 35 år. I gruppen som ska startas upp till årsskiftet siktar man på en medelålder på 25-30 år, där framför allt antal års branscherfarenhet vägs in.

– Det är mellan de nyutexaminerade (ett till två års erfarenhet) och mentorerna som den mest spännande interaktionen sker, säger Omid Noghabai.

Läs även: Proffsens tio tips för att få drömjobbet

Att nätverkande är viktigt, inte minst i fastighetsbranschen är glasklart, menar han.

– Ett personligt nätverk och kontakter är det enda som datorisering och ny teknik inte kan ersätta. Jag tror tvärtom att digitaliseringen gör fysiska möten och relationer allt viktigare, säger Omid Noghabai och fortsätter:

– Oavsett vilken roll man besitter i fastighetsbranschen är kontakt med människor central. Det rör sig om allt ifrån hyresgäster till leverantörer, beställare, säljare och köpare. Vill man utvecklas, växa och lyckas i sin karriär är jag övertygad om att utöka samt vårda befintligt nätverk är nyckeln.

Var öppen för intryck

Genom att vara utåtriktad och skapa kontakter går det att komma långt.

– Oavsett vad du vill åstadkomma och vad ditt mål är så möjliggör nätverkande din väg till detta. Du får information som du inte kan hitta på någon hemsida. Är du nyfiken på att arbeta eller samarbeta med ett bolag? Våga ringa eller framför allt – boka in en lunch med någon som jobbar på bolaget. Du kommer inte ångra dig, säger Omid Noghabai.

Omid Noghabai.

Omid Noghabais tre bästa nätverkstips

1. Prioritera informella möten såsom mingel och mässor där du kan få till spontana möten med spännande människor. Det finns gott om branschmingel och flera har en ung profil. Ta alla tillfällen som ges och våga ta steget att ta kontakt, besök Business Arena, Almedalen eller Mipim om du får chansen.

2. Ha ett öppet sinne och våga träffa personer utanför ditt eget område eller nisch för att lära dig nya saker och få inspiration. För att ta ett konkret exempel: är du jurist? Lyft blicken och prata med en uthyrare eller en förvaltare. Poängen är att nätverka med personer utanför ditt kompetensområde.

3. Vårda ditt nätverk och de kontakter som du skapas. Ett kallt nätverk är inte värt speciellt mycket. Håller du kontakterna vid liv har du personer som du kan höra av dig till med frågor och funderingar. Det är värt mer än ytliga kontakter på exempelvis Linkedin.

Mer om Omid Noghabai

- Ålder: 31 år.
- Bor: Stockholm, innerstanFamilj: Sambo och 3-årig dotter.
- Fritidsintressen: “Förutom aktivt engagemang i Merc lägger jag energi på familjen, träning i form av löpning, tennis, kajak och jag reser så ofta som möjligt.
”
- Karriär i urval: Började karriären på Aberdeen Standard Investments och har sedan dess arbetat på bland annat Cromwell Property Group och Tessin.
- 
Aktuell: Finanschef på Serafim Fastigheter och Styrelseordförande i Merc.

Merc i korthet

- Merc Fastighetsnätverk bildades 2015 och består i dag av 70 medlemmar fördelat på två grupper, Målet är att främja nätverkande för både kvinnor och män från olika segment inom fastighetsbranschen.
- Merc är en förkortning av Mercurius, en gud i romersk mytologi som främst var beskyddare för handels- och köpmän. Vidare är planeten Merkurius den planet i solsystemet som roterar snabbats runt solen och innehavare av solsystemets fartrekord. “Eftersom Merc är ett acceleratorprogram där fokus ligger på att accelerera i sin karriär och skapa ett mer affärsmässigt tänk tycker vi namnet är passande”, säger Omid Noghabai.
- Grupper träffas cirka en gång per månad. På träffarna har mentorsföreläsare som Erik Selin, Rutger Arnhult, Agneta Jacobsson, Ylva Sarby Westman, Christian Hermelin, Lennart Schuss och senast Ilija Batljan och Krister Karlsson, gästat.
- Nätverket sammankopplar även medlemmarna med framträdande bolag i branschen, inte minst genom sina samarbetspartners: PwC, Newsec, Balder, Mannheimer Swartling, NCC, Fastighetsnytt, Värderingsdata och (från årsskiftet) Swedbank.

Anders Siljevall

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev