Rekrytering
Arbetsmarknaden oroar mest
Publicerad: 22 november 2012, 07:29
Oron för arbetslöshet har ökat de senaste två åren, enligt en undersökning från Fastighetsbyrån. Resultaten visar även en mer pessimistisk syn på konjunkturutvecklingen i Sverige. Men svenskarna tror inte lågkonjunkturen kommer att slå mot bostadsmarknaden.
Ämnen i artikeln:
FastighetsbyrånOron för arbetslöshet har ökat de senaste två åren, enligt en undersökning från Fastighetsbyrån. Resultaten visar även en mer pessimistisk syn på konjunkturutvecklingen i Sverige. Men svenskarna tror inte lågkonjunkturen kommer att slå mot bostadsmarknaden.
Fastighetsbyrån har frågat 1000 svenskar mellan 20 och 74 år om deras syn på privatekonomin, konjunkturutvecklingen och bostadspriserna. På frågan ”Vad känns som det största hotet mot privatekonomin under hösten och vintern” har flest, 33 procent, svarat att jag/någon i familjen blir av med jobbet. Det är en ökning från 26 procent hösten 2011 och 23 procent 2010.
– Det är tydligt att arbetslösheten är det som oroar mer och mer. Självklart är det alltid det som kan slå hårdast mot en familj. Men nu är det alltså fler och fler som känner det som ett reellt hot. Jag tror också att en relativt kraftigt ökad arbetslöshet är det som skulle kunna få en annars väldigt stabil bostadsmarknad att bli skakig, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.
När det gäller svenskarnas syn på konjunkturen i Sverige tror 68 procent att det kommer vara svajigt och svänga fram och tillbaka en tid framöver. 18 procent tror att konjunkturen kommer att bli sämre framöver och att en återhämtning är långt borta, vilket är en ökad andel från 12 procent 2011.
När det gäller bostadspriserna är svenskarna däremot lite mer optimistiska. 55 procent tror på stillastående bostadspriser de kommande sex månaderna. 23 procent tror på ökande bostadspriser. 22 procent tror på en prisnedgång. När samma fråga ställdes förra året trodde 42 procent på en prisnedgång. Och endast 9 procent av svenskarna tror att det är hög risk för en bostadsbubbla.
– Svenskarna har lärt sig att bostadsmarknaden oftast står emot konjunktursvängningar ganska bra. I Sverige har vi en bostadsbrist och vi äger boende för att bo – inte tjäna pengar. Därför ska det mycket till för att rubba stabiliteten. Kraftigt ökad arbetslöshet är det främsta som skulle kunna förändra den stabila utvecklingen, säger Lars-Erik Nykvist.
Redaktionen
Källa: Pressmeddelande Fastighetsbyrån