Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

Alectas nya hållbarhetschef om nya jobbet - och vilken bokstav som är viktigast i ESG

Publicerad: 6 april 2022, 14:57

Nickie Excellie tar steget upp i ledningsgruppen för Alecta Fastigheter, i rollen som hållbarhetschef. ”Ett tydligt ställningstagande från ledningen att frågan är viktig för vår affär”, säger hon till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Fem frågorAlecta

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Hej Nickie Excellie, nybliven hållbarhetschef på Alecta Fastigheter. Vilken ser du som den största hållbarhetsutmaningen för Alecta just nu?
– Att prioritera rätt utifrån vart vi som bolag befinner oss just nu. Vi har identifierat fler delar inom hållbarhetsområdet som vi vill prioritera både kopplat till klimatpåverkan och socialt värdeskapande på de plaster vi verkar. Här är det avgörande att vi kontinuerligt säkerhetsställer att vi fokuserar på de mest väsentliga och samtidigt klarar av att vara lyhörda för att det snabbt kan ändras. Vi som bolag är i en expansiv tillväxtfas vilket innebär att det sker mycket internt hos oss samtidigt som det är extra viktigt för oss och vår affär att ha koll på omvärlden.  

Läs även: 35 under 35: Morgondagens makthavare i fastighetsbranschen - hela listan 2021

Vilka satsningar kommer att ge mest effekt inom hållbarhet för branschen fram till 2030 - och hur jobbar ni med dessa?
– Kopplat till klimatpåverkan handlar det om att hitta processer som möjliggör ett strukturerat arbete kring återbruk för att minska våra utsläpp i större projekt. Vi har två pågående projekt där vi har stort fokus på återbruk. Där arbetar vi strukturerat med att inventera och räkna på vad som ger störst effekt kring återbruk. Arbetssättet och resultatet från dessa projekt kommer vi att använda oss av i kommande projekt. Här ser vi det extra viktigt att våga testa, utforska och lära för att kunna kontinuerligt utvecklas genom nya insikter, säger Nickie Excellie och fortsätter: 

– Kring social hållbarhet är det otroligt viktigt att arbeta aktivt med platssamverkan tillsammans med olika aktörer för att skapa trygga platser där människor trivs och vill leva. Vi behöver se till plastens lokala förutsättningar, dess utmaningar och aktivt verka för att lyfta platser för människor och verksamheter som verkar där.

Vad innebär det för dig, och för bolaget, att hållbarhetsrollen nu tar steget upp i ledningsgruppen? Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Det känns fantastiskt att bolaget ger hållbarhetsområdet det strategiska utrymmet som de förtjänar. Det är ett tydligt ställningstagande från ledningen att frågan är viktig för vår affär. Att ge funktionen en plats i ledningsgruppen banar väg för att lyckas inkludera hållbarhetsfrågan i hela bolagets verksamhet och i allt vi gör. Vilket är en förutsättning för att vi ska lyckas med vårt uppdrag. För det här slår mitt hjärta lite extra, att få möjlighet att arbeta med och inkludera hållbarhetsstrategin genom hela bolaget och få den att bli en naturlig byggsten i hela verksamheten. Målet är att alla, oavsett roll, ska känna sig trygga och stolta i hur vi arbetar med hållbarhet och att var och en av oss ska veta hur och på vilket sätt vi bidrar. 

Du har varit hållbarhetsansvarig på Alecta en tid, vad har förvånat dig mest?
– Alla otroligt engagerade och medvetna kolleger jag har ynnesten att få arbeta med. Personer som brinner för hållbarhetsfrågorna och ser det som en självklarhet att arbeta med dessa utifrån deras roll och ansvar. Jag behöver inte slåss för att få igenom frågorna utan drivet finns på ett otroligt sätt i organisationen vilket är fantastiskt!

ESG, vilken bokstav brinner du för mest?
– Vilken rolig och svår fråga, alla är otroligt viktiga men måste jag välja blir det S. Jag tror att om vi arbetar strukturerat med S så har vi möjligheten att skapa ett bättre samhälle där människor lever, verkar och mår bra. Ett samhälle där människor mår bra är också ett samhälle som fattar kloka beslut för att minska klimatpåverkan eller för att bidra till hållbara affärer och på så sätt bidra till både E och G.  

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev