Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

35 under 35: Transaktionstalangernas framtidsspaningar

Publicerad: 10 december 2021, 14:43

15-minutersstaden, digitalisering och ESG, det är bara några supertrender som Fastighetsnytts ”35 under 35”-talanger inom transaktioner nämner när de tecknar framtiden för sektorn.

Ämnen i artikeln:

35 under 35Fastighetsnytt

Ajda Dzambic

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se


Läs huvudartikeln: 35 under 35: Morgondagens makthavare i fastighetsbranschen - hela listan 2021 

Gustaf Knall

Gustaf Knall

Ålder: 30 år

Bor: Vasastan, Stockholm

Gör: Partner och transaktionsansvarig på Mengus

Karriär: Efter examen från Jönköpings universitet 2015 började Gustaf arbeta inom capital markets på Catella. Han klev över som Partner och transaktionsansvarig på Mengus under 2019. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Jag tror väldigt mycket kommer att hända på fastighetsmarknaden framöver. Den låga räntemiljön kommer att bestå under många år framåt vilket skapar goda möjligheter för fastighetsinvesteringar. Många kapitalförvaltare och institutioner har också fått upp ögonen för fastighetsmarknaden och vill öka sin exponering vilket kommer att öka konkurrensen och fortsätta driva upp priserna samtidigt som det bidrar till uppkomsten av både nya aktörer och bolag. Jag tror också att vi kommer att få se väldigt mycket utveckling inom ESG, då detta är ett område som blivit allt viktigare för investerarna och där fastighetsbranschen generellt ligger lite på efterkälken och står för stora mängder av de totala koldioxidutsläppen.

Lovisa Sörensson Foto: SBB

Lovisa Sörensson

Ålder: 27 år

Bor: Stockholm

Gör: Analytiker på SBB

Karriär: Lovisa började resa inom SBB som transaktionstrainee 2019 och projektleder i dag affärer i rollen som analytiker inom affärsutvecklings- och transaktionsteamet på bolaget. Innan SBB studerade hon Civilingenjör i Samhällsbyggnad på KTH och arbetade parallellt på Möller & Partners på deltid.

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Branschen kommer utvecklas på flera olika sätt och de delar som jag ser är aktuella att prioritera är digitalisering och hållbarhet. Byggnader konstrueras på ett sätt som gör det möjligt att enkelt ställa om till nya användningsområden när behov förändras. Samtliga nya byggnader miljöklassas, befintliga energieffektiviseras och det är en självklarhet att som fastighetsägare bidra till hållbar energiförsörjning.

Carl Lundh Mortimer Foto: Jenny Lagerqvist

Carl Lundh Mortimer

Ålder: 32 år

Bor: Norra Djurgårdsstaden, Stockholm 

Gör: Project Development Manager på SBB.

Karriär: Med en civilingenjörsexamen från KTH och en civilekonomexamen från SU i bagaget började Carl sin karriär på Rikshem under 2013. Tre år senare gick han över till SBB där han idag primärt arbetar med projektledning av fastighetstransaktioner i såväl Sverige som i Norden.  

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

 – Fastighetsbranschen kommer att fortsätta att konsolideras där de bolagen som har (i) tydligast fokus på hållbarhet (ii) bästa plattformarna med ledande team (iii) stabilt ökande intjäning och (iv) starka balansräkningar kommer att fortsätta att växa och att leverera goda resultat. Framöver kommer starkt ESG-fokus och investment grade att vara hygienfaktorer för att vara konkurrenskraftig vad gäller såväl att attrahera kapital som hyresgäster.

Linnea Lundblad Foto: Anders och Mia

Linnea Lundblad

Ålder: 25 år

Bor: Solna

Gör: Analytiker på Outpoint

Karriär: Efter sin Chalmers-examen 2019 flyttade Linnea till Stockholm och började arbeta på Sweco. Under sin tid där studerade hon parallellt innovation och entreprenörskap på KTH och har därmed dubbla masters. Linnea började på Outpoint i våras. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

Gällande branschens utveckling tror jag starkt på två spår. Dels att trenden med negativt flyttnetto i storstäder kommer hålla i sig, till fördel för närliggande mindre städer som t.ex Kungälv eller Kungsbacka för Göteborg. Då fler kommer vilja bo utanför storstäderna kommer man driva på 15-minutersstaden i de mindre orterna, vilket drar med sig fastighetsrelaterade insatser i flera plan, bland annat skolor, restauranger och butiker. Om tio år kommer vi därför värdera och se på demografi, service och andra samhällsnyttiga etableringar annorlunda än i dag. Sen tror jag även att digitaliseringen kommer fortgå och att Proptech och speciellt CREtech kommer utvecklas explosivartat. Det finns en hel del svenska CREtech bolag, och när dessa får ordentligt fotfäste tror jag på en stor expansion, då behovet finns. Dessutom tror jag att dessa två delar, digitala verktyg och att jobba utanför staden, kommer bidra till varandras framgång. 

Foto: Peter Nilsson

Kevin Peterson

Ålder: 28 år

Bor: Göteborg

Gör: Projektledare på Newsec Capital Markets

Karriär: Kevin startade sin karriär på Västerstaden där han arbetade med allt från uthyrning, ekonomi, IT och förvaltning innan han sedan blev bli affärsutvecklare och transaktionsansvarig. Innan Newsec hann Kevin med en vända hos Balder där han jobbade med kommersiell förvaltning.

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Branschen rör sig fort och det är viktigt för fastighetsbolagen och även konsultbolagen att vara dynamiska för att hänga med. Jag tror att branschen som man sett senaste åren kommer fortsätta sin resa från gammalmodig och statisk till ett ännu större fokus på digitalisering, hållbarhet och jämställdhet.  Detta kommer även vara viktigt för arbetsgivare i branschen för att attrahera talanger framöver. Vidare tror jag att ännu mer utländskt kapital kommer allokeras till fastighetsinvesteringar i Sverige då vårt stabila samhälle, tydliga och regelmässiga hyressättning samt den transparens som finns i marknaden kommer vara ännu viktigare för investerare i framtiden.

Johanna Wollgård Foto: Raphael Stecksen

Johanna Wollgård

Ålder: 34 år

Bor: Stockholm

Gör: Senior Fund Controller på NREP

Karriär: Johanna har under sina sex år på NREP varit ansvarig controller för två av bolagets multistrategifonder, ansvarat för Controlling-funktionen i Sverige och nu senast arbetar hon tillsammans med transaktionsteamet i samband med portföljförsäjningar. Innan NREP arbetade hon på Deloitte och tog dessförinnan sin ekonomexamen på Uppsala universitet. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

Jag hoppas att klimatfrågan får betydligt större fokus. Branschen står i dagsläget för cirka 40% av alla koldioxidutsläpp så min förhoppning är att miljöaspekten kommer att genomsyra alla led inom branschen, från såväl energioptimering av befintliga fastigheter till ett mer cirkulärt tänk kring materialval mm. vid nybyggnation.  

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev