onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Rekrytering

35 under 35: Bostadsutvecklarnas framtidsspaning

Publicerad: 17 december 2021, 14:06

Färre men större bolag, bättre dialog, mer fokus på demografi och klimatpositiva bostäder. Det är några av framtidspaningarna från fastighetsbranschens unga talanger inom bostadssegmentet.
”Vi står i startgroparna och vi är redo att bistå – helst innan cementen tar slut”, säger en av dem.

Ämnen i artikeln:

35 under 35Fastighetsnytt

Ajda Dzambic

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se


Läs huvudartikeln: 35 under 35: Morgondagens makthavare i fastighetsbranschen - hela listan 2021 

Jenny Ekstam

Ålder: 28 år

Bor: Täby

Gör: Junior fastighetsutvecklare på Förvaltaren

Karriär: Jenny började sin resa i branschen som bostadsombudsman på AF Bostäder i Lund 2016. Efter ett sommarjobb på Bopoolen gick hon sedan Sveriges allmännyttas traineeprogram som ledde henne till hennes nuvarande tjänst på Förvaltaren, där hon idag är med och utformar framtidens bostäder, ser över vilka tjänster som ska ingå i boendet och även projektleder bolagets elbilspool till hyresgäster.

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Jag hoppas att bostadsbranschen om tio år har vaknat och insett sin stora potential i miljö- och klimatomställningen. Förenkling av källsortering är ett exempel på hur man med små medel och justeringar kan göra stor skillnad. Jag hoppas också att vi genom digitala möten och plattformar kan utveckla forum för hyresgästdialog och inflytande. Genom förbättrad dialog kan vi undvika långa hyresförhandlingar men också få direkt information gällande hur man vill utveckla sitt boende eller lokal – inte bara mätning en gång per år via NKI. Aldrig har så många varit aktiva på internet och sociala medier, ändå har vi svårt att nå ut.

Theodor Alexandris

Ålder: 34 år

Bor: Malmö

Gör: Marknadsområdeschef på Riksbyggen 

Karriär: Theodor har arbetat på Riksbyggen sedan 2015 och är idag ansvarig för Riksbyggens nyproduktion av bostäder inom marknadsområdet Skåne. Dessförinnan har han varit projektledare hos bland annat Ramboll och Peab. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Om 10 år så kommer vi bygga klimatpositiva bostäder i samverkan med samhällets övriga funktioner och med stort fokus på grön- och social hållbarhet. Digitaliseringen kommer möjliggöra högre service och fler tjänster till fastigheterna och dess brukare vilket kommer generera nya intäktskällor och arbetstillfällen. Med nya intäktskällor kommer fastigheter att värderas på nya sätt och investerarsynen kommer att förändras vilket innebär att fastighetsbranschen har en stor potentiell värdeutveckling de närmsta 10 åren.

Anton Bergkvist

Ålder: 31 år

Bor: Järfälla

Gör: Ansvarig för Vårdbostäder på Sehlhall Fastigheter

Karriär: Antons karriär har präglats av samhällsfastigheter och hållbart byggande. Innan han klev över till Sehlhall arbetade han på både Svenska vårdfastigheter och Magnolia Bostad. Han är idag även invald som ordinarie styrelseledamot i entreprenadbolaget Oljibe.

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Jag är fast övertygad om att den uteslutande vägen framåt är hållbart byggande. Vilket innebär bärande träkonstruktion som vilar på en betongsockel, solceller, mikrovindkraft och energilagring. Efter pandemin kommer vi behöva tänka om kring våra äldrebostäder. Att smittor tar sig in på äldreboenden är ingen nyhet. Lösningarna finns där, men tyvärr hämmas innovativa lösningar på konkreta problem genom det upphandlingssystem som råder. Min önskan och förhoppning är därför att kommuner som är i behov av hjälp ändrar sin formulering från ”Vem kan måla den här väggen vitast och billigast?” till ”Om ni skulle göra om den här väggen, vad skulle ni då göra?” – och vips är samverkansdialogen i gång. Sveriges demografi står inför tuffa utmaningar. Vi är inte ens på god väg att möta dessa behov, och inget verkar ske. Men jag vet att jag talar för alla mina branschkollegor där ute när jag säger: vi står i startgroparna och vi är redo att bistå – helst innan cementen tar slut.

John Ödman

Ålder: 33 år

Bor: På en ö i Bohuslän

Gör: Regionchef väst samhällsfastigheter och hyresrätter på Peab

Karriär: Innan John kom till Peab jobbade han som affärsutvecklingschef på Lansa Fastigheter. Han har tidigare jobbat inom förvaltning på Riksbyggen. I dag är han ansvarig för hyresrätter, samhällsfastigheter och utbildningsfastigheter inom sin region på Peab. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Det kommer att vara ett fortsatt starkt investeringsintresse i fastigheter i Sverige, troligen kommer vi se en viss stabilisering i marknaden. Sista åren har investeringsstödet varit en stark drivkraft för att starta projekt i de lite mindre städerna där hyresnivån generellt är lägre än i storstadsregionerna och ett genomförande med presumtionshyra inte alltid är aktuellt. Dessvärre så råder en stor osäkerhet kring stödet och med de långa handläggningstiderna som råder riskerar detta att försena eller pausa projekt. Vi ser nu en tendens till att även vissa marknader börjar bli mättade på nyproducerade hyresbostäder, men behovet av samhälls- och utbildningsfastigheter är fortsatt mycket stort. Sedan tror jag att vi kommer se flera uppköp och konsolideringar av bolag.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev