Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekrytering

35 under 35: Affärsutvecklarnas framtidsspaningar

Publicerad: 16 december 2021, 14:51

Åtta talanger inom affärsutveckling tror att åren vi befinner oss i just nu kommer lägga grunden till en delvis ny fastighetsbransch. Svaren på frågorna kring hur vi vill bo, handla och arbeta ligger högt upp på agendan.


Ämnen i artikeln:

35 under 35

Läs huvudartikeln: 35 under 35: Morgondagens makthavare i fastighetsbranschen - hela listan 2021  

Maria Hellman

Ålder: 32 år

Bor: Hammarby sjöstad, Stockholm

Gör: Affärsutvecklare på Skanska

Karriär: Efter examen inom byggteknik började resan i branschen på ett arkitektkontor i Göteborg. Därefter flyttade Maria till Stockholm och jobbet som produktionsledare på Skanska. Jobbet förde henne till bolagets amerikanska verksamhet i North Carolina, där hon jobbade som affärsutvecklare - en roll hon tyckte mycket om och numera innehar även i Sverige. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Jag tror på att genom planering och samarbete med olika aktörer så kan vi utveckla och bygga trygga områden och på sätt kommer Stockholms region att 2035 bli en av Europas bästa regioner att bo, arbeta och växa upp i. Vi har en stor utmaning utifrån hållbarhet och klimatneutralitet, en utmaning som jag är otroligt taggad på att få arbeta med. Tack vare samarbete mellan olika branscher kan vi bli mer innovativa och skapa hållbara samhällen som kommer hålla generation efter generation. Den här resan är jag otroligt glad och spänd på att få vara med på i och min nuvarande roll.  

Alexander Wijkman

Ålder: 34 år

Bor: Karlavägen i Stockholm

Gör: Head of Retail på Novi

Karriär: Tidigare har Alexander jobbat som kommersiell förvaltare på Novi, men började sin resa i fastighetsbranschen på Vasakronan där han verkade som affärsutvecklare. Idag är han övergripande ansvarig för retail på Novi. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

Just nu tycker jag branschen känns enormt spännande eftersom ingen riktigt vet vad som kommer att ske post-Corona. Omvandlingen inom retail började långt innan pandemin och där har vi sett många fastighetsägare behöva vässa sitt utbud och i många fall tänka om och konvertera ytor till annat. Jag tror att det kan komma att ske även inom kontor i mindre attraktiva områden och där tror jag konvertering till bostäder kommer spela en stor roll framöver. I Stockholms innerstad tror jag fortsatt på hög efterfrågan på både kontors- och butikslokaler.

Foto: EMIL ANDERSSON

Gustaf Segerborg

Ålder: 34 år

Bor: Centrala Stockholm

Gör: Vd på Randviken Fastigheter

Karriär: Gustaf är uppvuxen i Norrköping men bor sedan 2007 i Stockholm, och har bland annat hunnit med tre år i London där han var anställd av Norska oljefonden, NBIM för att bygga upp deras globala fastighetsverksamhet. Sedan i somras är han vd på Randviken som börsnoterades genom ett omvänt förvärv i juni 2021. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Rent generellt tror jag att efterfrågan på kommersiella fastigheter kommer att fortsätta vara stor. Just nu befinner vi oss i en väldigt spännande tid med många frågor kring hur vi till exempel kommer att handla, arbeta och bo i framtiden. Jag är ingen större förespråkare för hemarbete utan tror att ett bra kontor fortsatt kommer att vara en stor tillgång för många företag. Vad gäller handelsfastigheter tror jag det finns fortsatt utrymme för e-handeln att växa mer och jag är generellt skeptiskt till köpcentrum och cityhandel. Den ökande e-handeln skapar stora behov av lagerytor nära städer och ser man till hållbarhetstrenden är jag av uppfattningen att svensk tillverkningsindustri kommer att få ett uppsving.

Carolina Wachtmeister

Ålder: 31 år

Bor: Stockholm

Gör: Head of Digital & Service Development på Newsec

Karriär: Innan sin nuvarande tjänst arbetade Carolina på Stronghold Invest med affärsutveckling och jobbade dessförinnan på EY samt inom fintech och bank. På Newsec arbetar hon i dag med bolagets digitala agenda och tjänsteutveckling, vilket inkluderar både kontinuerliga förbättringar och större omvälvningar.

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Jag tror mycket på de stora och breda trender som påverkar dess utveckling just nu, vilka är hållbarhet, hyresgästupplevelser samt data och ny teknologi. Dessa trender överlappar varandra i mångt och mycket och kommer utan tvekan att påverka hur branschen ser ut i framtiden. Vi har redan sett tecken på att ”gröna fastigheter” får ett premium, om 10 år är majoriteten av fastigheter cirkulära och de mest attraktiva fastigheterna är Co2 neutrala. Pandemin har visat oss arbetsplatsens betydelse och att skillnaden mellan ”bra” och ”dålig” arbetsplats är stor. Arbetsplatser kommer att vara optimerade för sin verksamhet på ett helt annat sätt, och de som gör det rätt åtnjuter stora konkurrensfördelar (arbetsgivare såväl som fastighetsägare). 

Viktor Johansson

Ålder: 31 år

Bor: Trollhättan

Gör: Affärsutvecklingschef på Kraftstaden Fastigheter

Karriär: Efter avslutade studier i Karlstad och Uppsala, samt en sejour i Minneapolis började Viktor jobba på Kraftstaden Fastigheter 2016. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Fastighetsbranschen kommer fortsätta att utveckla sina byggnadstekniker gällande såväl materialval som drift för att dra sitt strå till stacken för en hållbar framtid. Många idéer testas nu av engagerade pionjärer. Jag tror att även om vi kommit en bra bit på väg så har vi en mycket spännande tid framför oss avseende hur vi faktiskt nyttjar våra byggnader. Jag tror också att fastighetsbranschen i stort kommer vara ännu mer noga med att sprida kunskap om hur viktig inomhusmiljön är för prestation och välmående. Därtill kommer smarta utvecklingsområden inom proptech och mobilitet, varav vi i Trollhättan har exceptionellt goda förutsättningar att jobba med det senare.

Anna Erlandsson

Ålder: 27 år

Bor: Göteborg

Gör: Business Development Analys på NREP 

Karriär: Anna kommer ursprungligen från Oskarshamn, men sedan civilingenjörsutbildningen vid Chalmers bor hon kvar i Göteborg. I sin nuvarande roll jobbar hon med affärs- och verksamhetsutveckling. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Vi kommunicerade tidigare i höstas att nå net zero år 2028 och den utvecklingen hoppas jag se bland fler aktörer inom fastighetsbranschen. Jag är övertygad om att vi behöver samarbeta för att nå dit och hoppas på att se fler kollaborativa initiativ framöver. Jag hoppas även på att se mer teknik i och runt våra fastigheter som dels förbättrar kundupplevelsen och dels gör fastigheten och dess resursförbrukning mer effektiv. Med detta hoppas jag även att fastighetsbranschen hittar sätt att använda den stora mängd data som finns tillgänglig för att ta än smartare beslut och skapa optimala lösningar såväl inom våra verksamheter som för personer som hyr, besöker eller på annat sätt utnyttjar våra lokaler.

Sandra Marffy

Ålder: 33 år

Bor: Stocksund, Danderyd

Gör: Ekonomichef/projektledare på Scanprop Development

Karriär: Som utbildad fastighetsekonom vid KTH har Sandra jobbat med fastighetsutveckling i nio år. Vid årsskiftet kliver hon in som vice vd i Scanprop-koncernen. 

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Fastighetsbranschen skulle behöva effektivisera sina processer. Samarbetet mellan politiken och utvecklare kommer förenklas och som resultat av detta kommer vi se effektivare detaljplaner. Här spelar även digitaliseringen en stor roll. En annan viktig utveckling är klimatfrågan. Vi kan redan nu se hur klimatfrågan påverkar branschen att implementera hållbarhet och klimatsmarta alternativ tidigt i processen. Idag är det fortfarande ett alternativ - men inte länge till.

Foto: Semren&Mansson Group SonyA7III

Petter Bengtsson

Ålder: 31 år

Bor: Örgryte, Göteborg

Gör: Vd på Zynka BIM

Karriär: I dag verkar Petter för en digitaliserad bygg- och fastighetsbransch i sin roll som vd på Zynka. Han har tidigare varit operativ chef på bolaget och innan dess arbetat som byggnadsingenjör på arkitektkontor.

Hur tror du att fastighetsbranschen kommer utvecklas? 

– Om 10 år kommer vi på riktigt att se effekterna av dagens digitala investeringar. Dagens framåtblickande bygg- och fastighetsbolag kommer i förhållande till konkurrenter kunna påvisa ökad produktivitet, leverera precisare prognoser och genom data aktivt arbeta för en hållbar bransch.  

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

35 under 35

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.