Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Utländska investerare flockas kring svensk logistik

Publicerad: 13 april 2021, 14:11

David Almqvist, transaktionsansvarig på Croisette, tror på fortsatte huggsexa om svensk logistik

Det utländska intresset för svenska logistikfastigheter har exploderat de senaste åren. Och Sveriges rykte som ‘safe haven’ gör att priserna lär fortsätta uppåt.


Ämnen i artikeln:

Logistikfastigheter i SverigelogistikfastigheterCroisette

Det skriver Dagens industri, baserat på kommentarer från rådgivningsfirman Croisette.

De senaste åtta åren står utlänningarna för 61 procent av alla transaktioner av logistikfastigheter, enligt en genomgång av fastighetsrådgivaren Croisette. De senaste två åren är siffran ännu högre och ligger på runt 80 procent. 

”Det finns ett enormt intresse just nu och det lär inte minska, tvärtom ser vi hur det kommer in nya utländska fastighetsfonder som vill förvärva i Sverige. På det sättet börjar marknaden för logistikfastigheter likna situationen för fastigheter generellt innan finanskrisen”, säger David Almqvist, transaktionsansvarig på Croisette, till tidningen. 

Läs även: Stor intervju med Odd Mollys ordförande om ambitionerna inom fastigheter: ”Den första miljarden är svårast” 

Efterfrågan på svensk logistik drivs enligt Almqvist, vid sidan av trenden mot ökad e-handel, bland annat av att priserna är låga jämfört med i länder såsom Tyskland och Storbritannien. Han spår att priserna kommer fortsätta uppåt.

”Utbudet är väldigt lågt vilket driver priserna”, säger han.

Största enskilda köpare är amerikanska Blackstone, som förvärvat logistikfastigheter för 18 miljarder kronor i Sverige sedan 2015. 

Läs även: Odd Molly bygger mer logistik i Vaggeryd 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.