onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Logistik

Swedavia och Alecta bildar nytt bolag

Publicerad: 2 juni 2015, 05:19

Swedavia och Alecta bildar ett gemensamt bolag, där de samlar 20 flygplatsfastigheter inom logistik, hangar och kontor vid de tre stora flygplatserna i Sverige. Majoriteten av fastigheterna ligger vid Arlanda.

Ämnen i artikeln:

LandvetterAlectaArlandaSwedavia

Swedavia och Alecta bildar ett gemensamt bolag, där de samlar 20 flygplatsfastigheter inom logistik, hangar och kontor vid de tre stora flygplatserna i Sverige. Majoriteten av fastigheterna ligger vid Arlanda.

Fastigheterna säljs genom ett joint venture-bolag som ägs till lika delar av Alecta och Swedavia. Försäljningen genomförs som en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 3 950 miljoner kronor.

Totalt omfattar de 20 fastigheterna cirka 260 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, som förhyrs på långa hyreskontrakt. De största hyresgästerna är Swedavia själva. De har bland annat huvudkontor och mark och byggnader för drift av Arlanda flygplats. Även SAS hyr stora ytor, med hangarer, verkstäder och kontor. I övrigt finns logistikföretag som FedEx, UPS, DHl, TNT och PostNord.

– Vi är mycket nöjda att bilda ett JV med just Alecta, som är en partner med lång investeringshorisont och med intresse för både fastigheter och infrastruktur. Det borgar för att  fastigheterna kan utvecklas och ägas under lång tid i bolaget. Tillsammans med Alecta kan vi också hitta ytterligare investeringar till bolaget, säger Karl Wistrand, VD Swedavia Real
Estate AB och vice VD Swedavia.

Bland fastigheterna som ingår i överenskommelsen finns Tekniska basen, Flight Academy och Cargo Center vid Stockholm Arlanda Airport samt GOT Cargo North & South vid Göteborg Landvetter Airport.

– Det är mycket glädjande att vi har gjort en långsiktig överenskommelse med Swedavia. Att kunna förvärva en del av en fastighetsportfölj med infrastrukturkaraktär som genererar stabila
kassaflöden bidrar positivt till vår totala avkastning. Portföljen har intressanta utvecklingsmöjligheter som vi hoppas kan realiseras tillsammans med vår nya partner Swedavia, säger Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta.

Swedavia har sedan 2011 arbetat med fastighetsutveckling på flygplatserna i det helägda dotterbolaget Swedavia Real Estate AB. Verksamheten skapar och realiserar värden som återinvesteras i flygplatserna och möter den ökade efterfrågan från resande och på fastigheter.

DTZ har varit Swedavias rådgivare i affären.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Swedavia och DTZ

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev