Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Stark återhämtning på Europas logistikmarknader

Publicerad: 5 april 2012, 05:19

Två motsatta ekonomiska trender kommer att dominera den europeiska logistikmarknaden under 2012: stark ekonomisk tillväxt i CEE (Central Eastern Europe) och Norden samt en dämpning av aktivitet i resten av Europa. Detta enligt den senaste rapporten ”Property Times – European Logistics” från DTZ.


Ämnen i artikeln:

DTZ

Trots de negativa ekonomiska utsikterna, karaktäriserades logistikmarknaden under andra hälften av 2011 av en stark återhämtning och en ökad uthyrningsvolym på 5 procent jämfört med året innan.

– Hyresgästernas fokus ligger på försklassiga fastigheter i bästa lägen. Antalet transaktioner med specialbyggda och specialanpassade fastigheter så kallade build-to-suit, ökade under andra halvåret 2011. Trots detta är fastighetsutvecklare fortsatt motvilliga till att bygga på spekulativ basis eftersom höga finansiella kostnader och risker för vakanser kvarstår. Hyrorna har legat stabilt under 2011 på 19 av de 20 europeiska marknaderna som vi analyserat. Ser man framåt på resterande delen av 2012, förväntas logistikhyrorna i primärlägen öka med knappt 1 procent, säger Rob Hall, Head of DTZ CEMEA Logistics.

Investerarmarknaden inom logistik har utvecklats starkt med en transaktionsvolym på 10,4 miljarder Euro under 2011, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med året innan. I Storbritannien noterades de högsta transaktionsvolymerna i Europa på 4 miljarder Euro, motsvarande 39% av den totala transaktionsvolymen i Europa under 2011.

– Vi ser ett starkt intresse för logistikfastigheter även i Norden. Transaktionsaktiviteten håller i sig och under 2011 omsattes logistikfastigheter för närmare 1,9 miljarder Euro i de nordiska länderna, säger Agneta Jacobsson VD, DTZ Sweden.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande DTZ

Ämnen i artikeln:

DTZ

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.