Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Ökad efterfrågan på logistikfastigheter

Publicerad: 16 november 2012, 14:07

Enligt en Europastudie av Prologis efterfrågas moderna logistikfastigheter alltmer i Sverige och övriga Europa. I studien framgår att logistikfastigheter genererat en avkastning på 7,6 procent de senaste tio åren.

Ämnen i artikeln:

Prologis

Som skäl för den ökade efterfrågan pekar man bland annat på en genomgripande strukturförändringar i hela leveranskedjan samt den ökande e-handeln.

Studien med titeln “Möjligheter i den europeiska industrifastighetsmarknaden” belyser effekterna av konjunkturella faktorer samt stora strukturella trender som förändring av leveranskedjan och utvecklingen av e-handel.

Några av resultaten:

- I takt med att E-handeln ökar, förändras distributionskanalerna för att stödja efterfrågan och en förväntad tillväxt. När online-försäljningen ökar så ökar samtidigt efterfrågan på logistikfastigheter. Ett exempel är att när online-försäljningen under de senaste fem åren ökat med en miljard euro så steg efterfrågan på logistikfastigheter med cirka 72 000 kvadratmeter i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.
- Värdet på industrifastigheter i Europa minskade med 21,9 procent räknat från toppresultatet 2007, alltså före krisen och har därefter endast återhämtat sig med 1,3 procent i genomsnitt.
- Logistikfastigheter genererade 7,6 procent i direktavkastning under de senaste 10 åren, mellan 200 och 240 punkter högre än den motsvarande avkastningen för handels- och kontorsfastigheter.
- Trots den svaga BNP-tillväxten i EU med bara 1,5 procent per år under de senaste 10 åren, förväntas efterfrågan på lokaler för distribution och logistik fortsätta öka kraftigt i Europa.
- I studien görs också en jämförelse mellan den europeiska och den amerikanska marknaden för logistikfastigheter. Den visar att den europeiska är relativt underutvecklad i en jämförelse med den amerikanska.

– Detta pekar på en spännande tillväxtpotential i Europa och vi ser den här trenden även här i Sverige, att intresset ökar för etablering av logistikfastigheter, även om utvecklingen just nu är ganska försiktig, säger Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Prologis

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev