Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Ny rapport: Svensk logistik går på högvarv – historiskt låga vakansnivåer

Publicerad: 31 augusti 2022, 08:57

19 procent av alla investeringar på årsbasis har gjorts i de svenska regionstäderna, skriver CBRE i sin rapport. Foto: SLP

Vakansnivåerna i landets samlade logistikbestånd minskade till en nivå om 0,67 procent under årets andra kvartal, uppger CBRE i sin kvartalsrapport Sweden Logistics Market Q2 2022. Nu förväntas de utländska investerarna bli ännu mer aktiva.

Ämnen i artikeln:

logistikfastigheterCBRE

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Det enda logistiknav, där vakansgraden har ökat något under Q2, är Veddesta i Järfälla utanför Stockholm, som gick från 2,7 procent till 3,1 procent, enligt rapporten. 

Samtidigt som den samlade vakansgraden är på en historiskt låg nivå så fortsätter efterfrågan på logistikfastigheter att öka – vilket leder till att många fastigheter utvecklas på spekulation. Drivet av att många utländska investerare söker sig till den svenska marknaden. 

De utländska investerarna står för 38 procent av transaktionerna, om strax över 10 miljarder, i Q2. 

Läs mer: Analys: Byggboom – utländska logistikbolag tar täten inom robotisering 

Internationella investerare har, enligt rapporten, blivit mer aktiva under andra kvartalet och de förväntas bli ännu mer aktiva under Q3 och Q4, uppger CBRE. 

19 procent av alla investeringar på årsbasis har gjorts i de svenska regionstäderna. Stockholm attraherade 4 procent av kapitalet – medan Göteborg och Malmö lockade 2 procent vardera. 

Vidare så har logistikbeståndet i Sverige, enligt rapporten, vuxit med 176 900 kvadratmeter under andra kvartalet. Marknaden för helåret förväntas växa med totalt 1 648 000 kvadratmeter – en siffra som har reviderats från tidigare estimat om 1 354 000 kvadratmeter. 

Primehyran i Stockholm har ökat med 14 procent sedan årsbasis och nådde
1 200 kronor under Q2. Primehyran i Göteborg och Malmö har ökat med 16 respektive 10 procent. 

Läs mer: Jätteaffär: Internationell spelare köper mark för 3 miljarder – gör entré på svenska marknaden 

Den svenska logistikmarknaden var den sjätte största marknaden i EMEA-regionen under det andra kvartalet. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev