tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Logistik

Ny rapport: Datacenter hetaste fastighetssegmentet 2021

Publicerad: 23 november 2020, 15:15

Datacenter är en fastighetstyp som har framtiden för sig enligt en ny rapport. Foto: Mostphotos

Coronapandemin gör världen digitaliseras i ett snabbare tempo än tidigare. Det gör att segment som gynnas av Zoom-möten och ökad e-handel väntas gå starkt nästa år. Det visar en undersökning från PWC och Urban Lands Institute där datacenter ligger i topp före logistik.

Ämnen i artikeln:

logistikfastigheterPWC

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


”Skiftet från fysisk till detaljhandel online har eskalerat bortom alla förväntningar under 2020. Data center toppar ‘the sector prospect rankings for 2021’, tätt följt av logistik.”, står det i rapporten Emerging Trends in Real Estate, som avhandlar utsikterna för den europiska fastighetsmarknaden 2021.

Vidare framgår det av rapporten att hela 91 procent av de svarande i enkäten tror att krisen kommer snabba på deras användning av tekniska lösningar i olika delar av organisationen.

”Covid-19 har redan accelererat många proptech-initiativ”, säger en pan-europeisk investeringschef som citeras i rapporten.

Investeringschefen tror att proptech kommer påverka fastighetsbranschen alltmer de kommande decennierna: 

”Det kommer ha en enorm inverkan och vi är bara vid toppen av isberget”.

Läs även: Amazon.se öppnar – så reagerar fastighetsbranschen 

Pandemin har även satt fokus på hälsa vilket får till följd att segmentet life science kniper tredjeplatsen efter datacenter och logistik.

”Det har varit en stor trend i USA de senaste fem åren, men jag ser framför mig hur det kommer finnas life science-kluster, medicinska kluster, som kommer utvecklas i Europa vilka kommer vara väldigt efterfrågade ur investerares synvinkel”, säger en mäklare i rapporten. 

Läs även: Amazon expanderar i Katrineholm 

Även miljö och andra typer av etiska frågor har kommit högre upp på dagordningen som en följd av pandemin. 

”Hyresgäster och innehavare vill att vi agerar. Förr i tiden behövde vi inte lyssna men sektorn kommer att utmanas av samhället att göra mer nu”, säger en pensionsfondsinvesterare.

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev