tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Logistik

Logistikcenter utan bygglov

Publicerad: 19 augusti 2015, 12:30

I Gårdsten i Göteborg uppför Serneke ett stort logistikcenter på uppdrag av Göteborgs Lastbilcentral, GLC, med fyra olika byggnader. Byggnationen av alla fyra har påbörjats, trots att det saknas bygglov för två av dem. Detta skriver GP idag.

Ämnen i artikeln:

GårdstenOla SernekeSernekeGöteborg

I Gårdsten i Göteborg uppför Serneke ett stort logistikcenter på uppdrag av Göteborgs Lastbilcentral, GLC, med fyra olika byggnader. Byggnationen av alla fyra har påbörjats, trots att det saknas bygglov för två av dem. Detta skriver GP idag.

– Vanligtvis hanterar vi ärenden där någon kanske har börjat bygga en villa på 110 kvadratmeter utan bygglov, här handlar det om cirka 5 000 kvadratmeter, säger Simon Edman Lekemo, tillsynshandläggare på Stadsbyggnadskontoret till GP.

Från Sernekes sida förklarar man saken genom att man har ett genomförandeavtal och planavtal med kommunen där det står angivet tider för byggnationen, och även specificerat att det ska vara klart för inflyttning 1 januari 2016. Efter ett byggsamråd har man ansett att man kan påbörja byggnationen.

– Annars står en verksamhet med 15 000 kvadratmeter utan lokaler, säger Ola Serneke vd på Serneke till Fastighetsnytt.

Han hänvisar till ett protokoll från ett byggsamråd vid Stadsbyggnadskontoret i början av juni.

– Vi har lämnat in alla handlingar som vi kan lämna in och haft byggsamråd, och även fått allt detta godkänt. Det enda som saknas för att formellt få bygglov är en nybyggnadskarta som kommunen måste ta fram till oss, säger Ola Serneke.

Enligt Ola Serneke ansökte bolaget om nybyggnadskarta första gången 12 maj, och fick den godkänd 10 augusti.

– Trots att vi påmint över 50 gånger, säger han.

11 augusti lämnades nybyggnadskartan som kommunen tagit fram in, och därefter väntar man på bygglovet.

– Det är lätt att säga att entreprenören inte har bygglov när det egentligen är kommunen som inte följer den tidsplan som vi gjort upp, säger Ola Serneke.

“Gjort allt i vår makt”
Enligt GP var den karta Serneke fått dock bara preliminär och inte tillräcklig som underlag för bygglov. I protokollet från byggsamrådet står det under punkten startbesked: ”Åtgärden får inte påbörjas utan startbesked. Ett startbesked kommer att ges efter att bygglovet är beviljat”.

– Från vårt håll så har vi ett genomförandeavtal och planavtal med kommunen som de skall följa och vi har gjort allt i vår makt för att få bygglovet klart, säger Ola Serneke.

Ola Serneke säger också att han på onsdagen har pratat med byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne, som enligt Serneke menar att kommunen måste se över sina rutiner.

De två byggnaderna kommer med största sannolikhet beviljas bygglov i efterhand.

– Men det betyder inte att man kan börja bygga utan bygglov, säger Pia Hermansson, bygglovschef på Stadsbyggnadskontoret till GP.

Stadsbyggnadskontoret kan nu komma att ta ut en straffavgift på maximalt 2 225 000 kronor. Det är GLC som står bakom bygglovsansökan, men de hänvisar till Serneke som totalentreprenör för bygget.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev