Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Fortsatt stabil marknad för industri och logistik

Publicerad: 28 februari 2013, 07:57

Trots en fortsatt ekonomisk kräftgång i Europa under 2013 väntar Colliers experter sig att marknaden för industri- och logistikfastigheter fortsatt blir stabil. Ingen spekulativ utveckling ligger i pipeline-en vilket innebär att marknaden alltjämt karaktäriseras av imbalanser i utbud och efterfrågan.


Ämnen i artikeln:

Colliers

Trots en fortsatt ekonomisk kräftgång i Europa under 2013 väntar Colliers experter sig att marknaden för industri- och logistikfastigheter fortsatt blir stabil. Ingen spekulativ utveckling ligger i pipeline-en vilket innebär att marknaden alltjämt karaktäriseras av imbalanser i utbud och efterfrågan. Det framgår av Colliers rapport om industri- och logistikfastigheter i den så kallade EMEA regionen (Europa, Mellanöstern och Afrika).

Man väntar sig att hyror i stort sett blir oförändrade även om en del lokala höjningar kan förekomma i lägen där efterfrågan är stark och utbudet minskar.

E-handeln fortsätter öka sin andel av den totala handeln vilket innebär att Colliers väntar sig en ökad efterfrågan från e-handlare, i alla marknader. ”E-handelns betydelse ökar i tillväxtekonomierna där försäljning över nätet ökar lavinartat. I Ryssland spelar e-handlare, som exempelvis den största OZON.ru, redan en betydande roll i marknadsaktiviteten.

Colliers tror att investerares intresse för industri- och logistikfastigheter fortsätter växa dels då sektorn står emot konjunkturen bra och dels då man vill öka diversifieringen i sina fastighetsportföljer. Ett potentiellt hinder kan dock vara bristen på prime fastigheter.

När man sammanfattar 2012 konstaterar Colliers att året kännetecknades av brist på kvalitetsytor och ingen spekulativ produktion. Därutöver tvekar många hyresgäster med att ta beslut på grund av den osäkra konjunkturen.

Många investerare attraheras av segmentet då avkastningen är hög och bland utländska investerare var amerikanska den överlägset största gruppen.

Redaktionen

Källa: Colliers EMEA Industrial & Logistics Market Report

Ämnen i artikeln:

Colliers

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.