fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Logistik

Fastighetsägaren i Eskilstuna: ”Amazon har flyttat in”

Publicerad: 4 september 2020, 11:06

Logicenters har skrivit avtal med en av världens ledande logistikaktörer. Foto: SundryPhoto/Mostphotos

I augusti bekräftade e-handelsjätten sitt intåg i Sverige. Nu, knappt en månad senare, meddelar fastighetsägaren att flytten är klar. ”Amazon har flyttat in i ett av våra färdiga hus, så det gick snabbt”, säger Matthias Kettelhoit, head of Logicenters, till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

AmazonLogicentersEskilstuna

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Kuehne Nagel är det bolag som opererar Amazons verksamhet i Eskilstuna, men det är Logicenters som äger själva fastigheten. 

– Kuehne Nagel har precis bekräftat vårt kontrakt och nu är avtalet klart. Amazon har flyttat in i ett av våra färdiga hus, så det gick snabbt, säger Matthias Kettelhoit, head of Logicenters, till Fastighetsnytt. 

Varför valde de just er? 

– Vi erbjuder bra lokaler i rätt läge, är en stor aktör på marknaden med 1,5 miljoner kvadratmeter yta och har en attraktiv plattform för tillväxt. 

Läs även: Logicenters vill inte vänta – bygger på spekulation

Flexibilitet har varit ett av kraven från Amazon. Exakt hurdant kontrakt som har tecknats vill bolaget däremot inte avslöja. Men mycket pekar redan nu på att det handlar om ett långsiktigt samarbete med kraftiga expansionsplaner. 

– Det finns tydliga krav om tillväxt i kontraktet. Vi tror att aktören kommer att växa och fortsätter därför att på spekulation bygga i Eskilstuna Logistikpark, säger Kettelhoit. 

Andra stora spelare

Det är inte första gången som bolaget tecknar avtal med ledande e-handlare och målet är att hela tiden ligga steget före konkurrenterna. 

– Vi har gjort samma affär med Zalando. De har ungefär samma upplägg som Amazon och kräver också stor flexibilitet. Det kan vi erbjuda. Ingen av dem opererar sina lager själva utan outsourcar den biten.

Läs även: Coronakrisen kan ge apokalyptiska spökstäder – nu måste politikerna agera snabbt

Det beror inte minst på att det är otroligt krävande att bygga upp en organisation från grunden på en ny marknad. 

– De här bolagen vill växa snabbt och då är det klassiska att låta någon annan sköta logistiken, åtminstone tills man ser hur stora man blir. 

Efter att ha skrivit avtal med Amazon satsar Logicenters nu vidare i Eskilstuna Logistikpark. Foto: Logicenters

Med tanke på att e-handeln växer kraftigt under coronapandemin så kommer behovet av lagerytor att öka med tiden. 

– Just nu är det Black Week-volymer varje vecka och det är givetvis positivt att efterfrågan på våra produkter ökar, säger Matthias Kettelhoit. 

Med Amazon väntas snöbollen bli ännu större. 

– Jag tror att bolagets etablering i Sverige kommer att gynna hela branschen och öka fokusen på e-handeln ännu mer. 

Vad innebär det för er del? 

– Att vi måste växa med kunden. Om Amazon exempelvis vill ha 30 000 kvadratmeter om tre år så måste vi fixa det, säger Kettelhoit. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev